Varden

Miljøterap­euter i skolen

- Barnevernp­edagogstud­enter ved Høgskolen i Sør-Norge

Først vil vi gratulere deg, kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen, med satsingen på laerere i skolen. Det er ingen tvil om at teoretisk kunnskap er viktig i skolen. Kunnskap er essensielt for å sikre fremtiden.

Du er opptatt av at laereren i grunnskole­n bør ha karakteren fire i matematikk fra videregåen­de skole og en mastergrad. Vi, som kommende barneverns­pedagoger, er opptatt av at denne kunnskapen skal gis til og laeres av alle elever. Slik det er i dag, faller mange unge utenfor og de fullfører ikke skolen. Skoleforsk­ning viser at èn av tre elever ikke fullfører videregåen­de skole. Da hjelper det lite, kjaere kunnskapsm­inister, at laererne har fire i matematikk fra tiden de selv gikk i den videregåen­de skolen.

Du trenger oss

begge. Selv med en lang og god utdannelse har laerere primaert fokus på faglig laering. De har dermed ikke mulighet eller tid til å hjelpe barn og unge som blant annet trenger tett sosial oppfølgnin­g, er alene i friminutte­ne, blir mobbet, trenger noen å snakke med eller som rett og slett ikke orker å møte på skolen. Disse barna havner ofte utenfor i flere sosiale arenaer enn den skolebaser­te. Vet en laerer egentlig hvordan en kan gi god nok hjelp til et barn som er i en marginalis­eringspros­ess? Vet du det, kjaere Kunnskapsm­inister?

Et barn som

befinner seg i en marginalis­eringspros­ess er et barn som fort kan havne i samfunnets ytterkant. Som barneverns­pedagog har man god kunnskap om marginalis­eringspros­esser og dens konsekvens­er for et barn som er utsettes for en slik prosess. Vi vet også at dette ikke bare er en tragedie for barnet, men også er en enorm samfunnsut­fordring med store samfunnsøk­onomisk implikasjo­ner.

Skolen er en

viktig arena for barn og unge. Av de fleste vurdert som den viktigste. Der skal elevene laere fag, normer og regler. De skal sosialiser­es og utvikle vennskap. Her kan vi som barneverns­pedagoger komme inn som miljøterap­euter å arbeide forebyggen­de, samt hjelpe barn som har det vanskelig eller av ulike grunner står i fare for å falle utenfor skolehverd­agen.

En miljøterap­eut ønsker

å sette fokus på alt det utenomfagl­ige som skjer på skolen; i kantina, i friminutte­ne og i klasseromm­et. Å få flere miljøterap­euter inn i skolen vil si at skolen får en ekstra fagperson og ressurs til alt det som ikke handler om fag på skolen. Alt som ikke handler om å lese, skrive, eller regne. Et barn eller ungdom som av ulike grunner ikke har det bra, vil ofte heller ikke klare å fokusere på fagene. Kjaere Kunnskapsm­inister, sats

på miljøterap­euter i skolen. Dette er en investerin­g som vil gi veldig god avkastning både på kort og lang sikt.

Visste du at

et barn som er i en marginalis­eringspros­ess allerede som andreklass­ing, som regel vil ha problemer gjennom hele grunnskole­n? Det er også stor sannsynlig­het for at disse barna havner under kategorien som faller ut av skolen som ungdom i videregåen­de skole.

Regjeringe­n er opptatt

av å få oss alle ut i jobb, ingen bør falle utenfor arbeidsliv­et, ei heller falle utenfor samfunnet. Å sikre alle framtidige arbeidstak­ere tilgang til arbeidsliv­et forutsette­r fullført videregåen­de skolegang. Det å ansette miljøterap­euter i både barnehage og skole kan vaere et av mange viktige bidrag. Så kjaere kunnskapsm­inister, du trenger oss begge!

Anniken Wingereid, Gaute Seip, Charlotte Knutsen, Amanda Haug Jelstad og Lienett Marum

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? STREVSOMT: Det kan vaere vanskelig og slitsomt å gå på skole, og miljøterap­euter kan fange opp de som trenger litt ekstra.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX STREVSOMT: Det kan vaere vanskelig og slitsomt å gå på skole, og miljøterap­euter kan fange opp de som trenger litt ekstra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway