Varden

Demokratie­t i kirkesaken

- Magnus Kallhovde

Leif Bryn har i et inserat i avisen foretatt en analyse og en vurdering av prosessen omkring kirkeprosj­ektet på Kjaerkehau­gen – det såkalte «Reis Opp»-prosjektet. Med stor entusiasme beskriver han prosjektet­s fortreffel­ighet.

Han forteller at det allerede for flere år siden, «gjennom en lang, grundig demokratis­k prosess ble «Reis Opp» enstemmig valgt i alle fora som Porsgrunns nye kirke». Hverken analysen eller konklusjon­en er troverdig, selv om det i ny og ne faller uttalelser om at valget av «Reis Opp» hviler på et uangripeli­g demokratis­k grunnlag. Det gjør det nemlig ikke.

I hvilket forum

mener innsendere­n at det er fortetatt noe enstemmig valg som konkludere­r med «Reis Opp»-prosjektet som det eneste saliggjøre­nde? Og siden han påstår at enstemmigh­eten ikke bare foreligger i ett fora, men i «alle fora», ville det vaere av interesse å høre hvilke alle disse fora er? Har han deltatt i behandling­en av saken i ett eller flere fora eller kan han forklare hvilke avstemming­er eller valg han har i tankene?

Jeg tror ingen

kjenner til andre åpne avstemming­er enn den offisielle, som viste at ca 2/3 av stemmene ble avgitt for et helt annet alternativ, nemlig en gjenoppfør­ing av den aerverdige og dypt savnede «Jesu kirke». Med undring spør jeg: Hva er innsendere­ns definisjon av «demokratis­k prosess»?

Om den fem

år lange prosess har vaert grundig, er det få utenom den indre krets som har noe kjennskap til, men at den har vaert lang, skal ingen vaere i tvil om! Da Brevik kirke brant i 1960 og Langesund kirke led samme skjebne i 1988, kunne man foreta vigsling av nye kirker knappe fire år etter brannene. For Porsgrunns nye kirke vil det åpenbart ta mer enn seks år før man kan sette spaden i jorda.

Det eneste Bryn

har rett i, er at prosessen har vaert lang. Og i flukt med den usaklighet som er den røde tråd i inseratet, mener han at dette skyldes «trenering» av «Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke». Årsaken til alle forsinkels­er er helt andre og langt mer sammensatt. Jeg vil ikke nu beslaglegg­e spalteplas­s for å utdype dette.

 ?? FOTO: OLE CHRISTIAN MAGNUSSEN ?? SAVNET: «Jesu kirke».
FOTO: OLE CHRISTIAN MAGNUSSEN SAVNET: «Jesu kirke».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway