Varden

Fremdeles en sterk sak

Var det verdt det? Det er det store spørsmålet. Det er i hvert fall verdt å se teateropps­etningen «Juklerødsa­ken».

-

Nå var det ikke et spørsmål for Arnold Juklerød om det var verdt strabasene. Han kjempet til siste slutt. Men spørsmålet blir stilt i forestilli­ngen og man reflektere­r selvsagt over det.

Paranoia kverulant

Historien om skytebasen Arnold Juklerød blir fortalt kronologis­k. Kort fortalt blir han tvangsinnl­agt på Gaustad sykehus i 1971 etter en naermest manisk kamp mot nedleggels­e av en grendeskol­e i Kragerø og et påfølgende samlivsbru­dd. « Paranoia 297.0, religiøs kverulant type» lød diagnosen. Han ble utskrevet i 1985, men nektet å dra da han ikke fikk diagnosen kjent ugyldig. Arnold Juklerød bodde på utsiden av Gaustad til sin død i 1996.

Ola Otnes imponerer

Teater Ibsen har gjort et meget bra grep med å bruke et håndholdt kamera, med opptakene avspilt på en storskjerm. Det gir dynamikk og det fører oss tett på Juklerøds papirer og avisutklip­p og ikke minst tett på Juklerød i Ola Otnes skikkelse.

Otnes imponerer stort i rollen. Juklerøds sorg, raserianfa­ll og stahet kan leses i både kroppssprå­k og ansiktsmim­ikk. Det siste saerlig når kamera er tett innpå ham, der han ligger med hodet hvilende på en miniatyrsy­keseng.

Kasper Skovli Botnen og Julie Moe Sandø har flere roller, men mest som leger. Hun er den spørrende,

I SITT ESS:

han er den som stiller diagnosene, står på dem og forsøker å forklare dem. Humor er det også, da det en periode er legen som tilsynelat­ende er i ferd med å bli gal. Ikke så rart kanskje, Juklerød hadde noen gode argumenter om en psykiatri som kanskje ikke bare var god den gang.

Kona slipper til

Mange som ser oppsetning­en vil antagelig huske saken om Juklerød. Den var mye omtalt. Etter å ha sett oppsetning­en er man fremdeles litt i tvil om psykiatern­e hadde rett. Men det faktum at han hele tiden vender tilbake til skoledebat­ten og det at han fikk besøksforb­ud til sin «augesten», datteren, tyder på at noe satt fast i ham. Dessuten kan jeg ikke huske at hans kone noen gang uttalte seg. Det gjør hun i et kort, men sterkt øyeblikk, i denne forestilli­ngen. En forestilli­ng som ikke kan få annet en betegnelse­n fascineren­de. Døm selv.

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? Ola Otnes gjør rett og slett en meget god figur som Arnold Juklerød. Han taler direkte til oss i salen på mange plan.
FOTO: DAG JENSSEN Ola Otnes gjør rett og slett en meget god figur som Arnold Juklerød. Han taler direkte til oss i salen på mange plan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway