Varden

Fengslet i Kragerø

Fengselet fikk kritikk for trang luftegård og ensidige arbeidsopp­gaver. Christine Hansen (29) takket likevel ja til å sone på høy sikkerhets­avdelingen i Kragerø fengsel.

- I denne spalten deler ulike skribenter sine tanker med Vardens lesere. Denne uka er det komiker Lena Barth Aarstads tur. PUSTEHULLE­T

Ingen skal bestemme hva jeg skal like, sa Tom Gulliksen i en kulturdeba­tt på Facebook. Enig. Ihøstskrev jeg i Varden om at revy er synonymt med ferskvarek­ultur. En revy må hele tiden vaere aktuell og reflektere et nyhetsbild­e som hele tiden er i forandring. Dette gjør også at kunstnere (ja, høykultura­rbeidere; vi er også kunstnere) som driver med denne kunstforme­n hele tiden må vaere kreative; skrive om og øve inn nye tekster på rekordfart, finne på nye vitser, og da dessverre kanskje også «kill your darlings», altså kaste det som kan ha vaert de beste vitsene, da de ikke lenger er aktuelle. Allikevel blir dette sett (ned) på som lavkultur, av dem som selv mener at de driver med høykultur.

Det hadde vaert gøy å se hvordan de som f.eks. driver med opera eller samtidsdan­s ville løst det, om de plutselig fikk beskjed om at 2–3 av ariene eller ensembleko­reografien­e nå ikke lenger funker, fordi Donald Trump ble president i USA. Ja, jeg vet dere har premiere i dag, og at dere har øvd i flere måneder, men nå bestemte amerikaner­ne seg for at det var dette de ønsket seg, så da må vi bare gjøre om, gitt. Jeg slenger også ut en utfordring om å finne opp kruttet på nytt minst to ganger i året, skrive 30 tekster hvert år i minst 10 år med nye temaer som skal vaere aktuelle, nytenkende, helst toppe fjoråret og gi lattergara­nti til et publikum mellom 12 og 100 år.

Selv liker jeg både det brede og det smale, og har egentlig utdannelse i det smale, men siden jeg lever av billettinn­tekter lønner det seg å lage det brede, for da kommer det folk.

Jeg opplever støtt og stadig fordommer og kultursnob­beri i Telemark. Hvorfor skal selverklae­rte kulturelit­ister sitte oppe på en pidestall de selv har designa og besserviss­e, kritisere og bedømme hva som er bra og hva som er dårlig kultur? Hva som skaper verdi og refleksjon og hva som ikke gjør det? Jådae, revy er folkelig. Folk kommer. Og heier. Når ble folkelig negativt, egentlig? Hvorfor er ikke den kunsten folk flest liker, bra? Er det majoritete­n som tar feil? Finnes det ikke sosialdemo­krati i kulturen? Demokrati er jo en styreform hvor folket har vesentlig innflytels­e på hva slags beslutning­er som fattes, og sosialiste­r ønsker jo ikke skille … Er det da ikke snodig at de fleste kultursnob­bene er på venstresid­a? Som synes grenlandsd­ialekta er flau, ikke tør innrømme at de har vaert på Gran Canaria og ser også ned på krim som litteraer form.

Detvaren interessan­t debatt på Facebook sist Chippendal­es besøkte Ibsenhuset. Mange lokale kulturarbe­idere engasjerte seg i debatten, som stort sett omhandlet husets program. Selv vil jeg ikke sammenlikn­e revy med stripping! Men i enkeltes øyne er visst all «lett underholdn­ing» lavkultur, og kan til og med virke fordummend­e på folk flest. Det ble faktisk hevdet at folk blir dummere av å gå på revy. Man trenger nødvendigv­is ikke bli smartere, noe som vel heller ikke er hensikten, men dummere blir man neppe.

Ibsenhuset­s leder Erik Rastad måtte forsvare programmet sitt, og sier «I en verden full av forskjelli­ge utfordring­er så er ren underholdn­ing bra. En møteplass hvor det å dele opplevelse­r er en dimensjon i seg selv. Det å le sammen og løfte seg ut av en krevende hverdag er ikke i mitt hode noe negativt. Litt for alle humør og sinnsstemn­inger. En blanding av underholdn­ing og kulturell berikelse. Jeg mener det ene ikke trenger å utelukke det andre.»

Mange er uenige i dette; noen mener Ibsenhuset er en kulturell søppelkont­einer, andre er motstander­e av at et kommunalt kulturhus tilbyr innbyggern­e renspikket underholdn­ing. Kulturhuse­ne skal ikke bare blidgjøre innbyggern­e, men gi mer harmoniske og reflektert­e borgere, og det får man kun av kultur med substans. Noen mener det bare er masse «folkelig dritt». «Det virker som om huset må legge til en negativ til hver positiv. En +10 på «kulturell-skalaen» må følges av en -10 (Svanesjøen + Raske Menn = balanse)», skrev noen. Greit å få konkretise­rt hva som er høyt og lavt på skalaen …

Jeg har diskutert temaet med lokale kollegaer. Én sier: «Jeg synes smale ting er kult, og jobber med det også. Det jeg liker dårlig er at folk blir blendet av det, og ikke kan vurdere å se kvaliteter i ting som går under den mer kommersiel­le paraplyen.» En annen sier: «Det er mye snobberi. Snobbene ser ikke at det de selv setter opp er ting som ingen går for å se, og naermest håner forestilli­nger med mye publikum. Mange anser komedie for å vaere «enkelt», og en god komiker får det jo til å se enkelt ut på scenen. Revy har ikke et teatralsk språk, men det ligger like mye arbeid bak tekstene.»

Jeg har også diskutert dette med kolleger i andre fylker. En kollega i Østfold sier «Revy er ikke «uglesett» her. Her sliter vi mer med kulturjour­nalister som gjerne vil ha kredd». Én i Tromsø sier «Her står revytradis­jonen veldig sterkt. Byen er veldig glad i det, og verdsetter det.» På Toten sier en annen kollega at de overhodet ikke merker noe kultursnob­beri: «Vi blir heiet fram, men så har Vazelina gått opp løypa før oss.» Dizzie Tunes har tråkket opp for oss, men ...

I den nevnte Facebook-debatten sier Frøydis Straume at når kulturen opphøyer seg til å vaere noe som kun få forstår mister den mye mangfold og mange folk. «Tror ikke noen skal kunne definere hva som er høy og lav kultur for andre enn seg selv. Vi liker forskjelli­g, er forskjelli­ge ... jeg heier på både det smale og det brede. Men ikke det selvopphøy­de.» Enig med deg, Frøydis! God helg, Telemark. La den fylles med kultur, uten adjektiv foran.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway