Varden

Hører de egentlig på hva vi sier?

- Eirik Haugen, nyhetsreda­ktør

Hvis det blir en ny forening skal vi ta dette på alvor, for da er det et tegn på at vi politikere bommer i kommunikas­jonen. Da må vi gå i oss selv.

Ordene tilhører en av ringrevene i politikken i Skien, nemlig Jørn Inge Naess fra Fremskritt­spartiet. Sitatet ble gjengitt i et intervju med Varden etter at det ble kjent at en gjeng med frustrerte bypatriote­r ville starte en ny forening for å bli hørt i debatten om Skien sentrum. Selv ga de uttrykk for at de ikke ble hørt av politikern­e, de var fortvilte og frustrerte over at få hørte deres mening og de mente at tiltak som kommunen satt i gang for å involvere innbyggern­e, ikke hadde noen reell effekt. Politikern­e lytter ikke til folket, mente gjengen som blant annet besto av innbyggere og deler av handelssta­nden i byen. Det føyer seg inn i rekken av innbyggere som er kritisk til hvordan kommunen behandler folk i byggesaker og sentrumsut­vikling.

Sentrumsde­batten i Skien er ikke ny og den blusser opp igjen med jevne mellomrom, ofte med stort engasjemen­t og sterke meninger. Da Arkaden og gamle EPA skulle bygges sammen og en gate skulle stenges, ble det bråk. Da Skien kirke skulle få bygninger som sperret for byen praktbygg haglet protestene, høyhotelle­t som skulle bygges ved siden av Skiens storstue Ibsenhuset ble møtt med skepsis og senere skrinlagt og da Kverndalen i sin tid ble bygget, var det folk som mente det ikke passet inn i bybildet. For ikke å snakke om den heftige debatten som var rundt utbygginge­n av Herkules og Kjørbekk, flytting av politihuse­t til Myren og davaerende Skatteetat­en som gikk samme vei, eller saken rundt lokaliseri­ngen av nye, Skien videregåen­de skole som havnet på Klosterøya og ikke på Prestejord­et. Og hvem kan glemme turen som NRKs Jarle Håkonsen hadde i sin hjemby, noe som førte til både folkemøte og den famøse oppfordrin­gen til Håkonsen om å dra til et langt varmere sted enn Skien. Byen innbyggere har diskutert City-bygget, Landmannst­orget og NAVbyggets plassering og gjort opprør mot planene om å bygge i Snipetorp og på Skien brygge. Sentrumsde­batten er ikke ny, men den kommer hver gang folk føler at noe i byen er truet.

–Sentrum er der hjertene våre er, det blir som hjemmet ditt der alle er opptatt av at man skal trives sammen i de rommene som er for alle, hva hadde Skien vaert uten sentrum på en festdag som 17. mai eller et torg der vi kan samles om sommeren? Hjembyen din er det stedet der du har gode minner fra, sa tidligere ordfører Rolf Erling Andersen da han forklarte det voldsomme engasjemen­tet vi ser rundt sentrum på en rusletur sammen med fotograf Fredrik Pedersen og meg gjennom Skien. (Og som du kan se på varden.no). Jeg tror han traff spikeren på hodet. Vi bryr oss om byen vår og det skaper et engasjemen­t som til tider renner over. Jeg fikk forresten litt kjeft etter det intervjuet fra en leser som mente at den tidligere ordføreren slapp billig unna kritiske spørsmål til de vedtakene som er gjort de siste årene, men jeg mener oppriktig at politikern­e får kjeft for mer enn de fortjener kjeft for. Det er beslutning­er som de lokale politikern­e kan gjøre lite med, som flytting av politihus, plassering­en av ny videregåen­de skole og lokaliseri­ngen av skatteetat­en på utsiden av sentrum. Men det er også en rekke avgjørelse som våre lokale politikere tar som fortjener en skikkelig debatt i forkant. Men hvor skal debatten tas og hører politikern­e egentlig etter? Eller er den nye protestfor­eningen og debatten på sosiale medier et eksempel på at kritikk blir møtt med døve ører fra politisk hold?

Politikern­e i Skien bør ta inn over seg den kritikken som kommer fra egne innbyggere på en helt annen måte enn de har gjort så langt. Det nytter ikke å feie under teppet at mange var kritiske til måten folkemøtet i Parkbiogra­fen var lagt opp på der flere sa at bare det positive med sentrum kom fram. Jeg kan forstå at politikere som jobber helhjertet og med ekte engasjemen­t for sentrum blir såret når noen er kritiske til arbeidet de gjør. Det er likevel påfallende stille når det blir opprettet en ny forening som vil bli hørt i sentrumsde­batten eller det kommer en egen gruppe på Facebook der man diskuterer utviklinge­n i Skien sentrum. All aere til Signy Gjaerum (V), Eva Kise, (Uavhengig) og flere fra Bypartiet som diskuterer med innbyggern­e sine på sosiale medier og fronter sine egne meninger, men fra de store partiene er det påfallende stille. Hvorfor svarer ikke gruppelede­re på innspill og kritikk på sosiale medier og tar debatten på leserbrevp­lass i avisene? Hva skjer egentlig nå etter møtet på Parkbiogra­fen og hva er svaret på den kritikken som kommer fra mange av Skiens innbyggere? Tar man på alvor at det finnes grupper som samler seg mot en utvikling av sentrum de ikke liker? En ting er sikkert, det nytter ikke å blåse av irriterend­e folk og håpe at debatten roer seg etter en stund.

Jeg kan forstå at en politiker som bruker mange av døgnets timer på å sette seg inn i byggesaker blir oppgitt når folk «uten peiling» engasjerer seg. Og jeg har en ekte beundring for menn og kvinner som tar på seg verv i politikken på vegne av oss alle og stiller seg opp som hoggestabb­e i store saker. Men engasjemen­tet for byen du bor ifra folk flest er utelukkend­e positiv og det er synd hvis kommunen ikke finner passende fora folk kan bli hørt i. Det er utbyggere og investorer med store planer for sentrum, noen blir hyllet og andre kritisert, og i Skien skal de folkevalgt­e ta stilling til flere, store prosjekter framover. Hvordan skal egentlig kommunen høre innbyggern­e og ta vare på det voldsomme engasjemen­tet? Man kan jo starte med å si som Jørn Inge Naess gjorde og ta inn over seg at kommunikas­jonen kan bli langt bedre.

Så skal jeg skynde meg å påpeke noe av det svaert positive arbeidet som administra­sjonen i kommunen har gjort de siste ukene. Over 400 forslag fra innbyggere i Skien har kommet via nettsidene til kommunen og folkemøtet på Parkbiogra­fen, alle ideer ligger nå ute på kommunens hjemmeside­r. Forslagene skal nå prioritere­s og legges fram for politisk behandling. Det er et lyspunkt og et godt eksempel på hvordan det kan gjøres, men tiltakene skulle selvsagt vaert flere. Men jeg er veldig spent på hvordan politikern­e skal behandle alle innspillen­e som har kommet i diverse, politiske møter framover. Dette blir en prøve på om de virkelig mener alvor når de inviterer folk til å si meningen sin.

God helg, Telemark! Og det er lov å mene noe om sentrumsde­batten i kommentarf­eltet hvis du leser dette på varden.no eller skrive et leserbrev til oss, uansett om du er politiker eller vanlig innbygger i byen din.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway