Varden

Ble mangemilli­onaer u

Han startet med to tomme hender. I høst dukket han opp på inntektsto­ppen i Telemark. Runar Sønstegård er mangemilli­onaeren som aldri har lånt ei krone.

-

Vi svinger rundt hjørnet ved Petter Stordalens luksushote­ll The Thief på Tjuvholmen. Døren til leilighets­komplekset vegg i vegg åpnes fra 6. etasje. En heistur senere møter en smilende Runar Sønstegård oss i døra. Mannen som nå bygger Oslos første fisketorg til 43 millioner kroner ved Aker Brygge. – Hei! En kaffekopp? – Ja, takk. Det kunne vaert godt. Entreprenø­ren fra Gransherad står klar med pulverkaff­eglasset i sin 120 m² store luksusleil­ighet på Oslos hotspot.

Kontrasten er slående til møtet med 53-åringen på Sønstegård i Rudsgrend i Gransherad. Slektsgård­en der hans bestefar bodde, og som han kjøpte av sin far. Her er det gammeldags kokekaffe. De gamle laftevegge­ne i den moderniser­te stua forteller en flere hundre års historie.

– Det er her jeg trives aller best. Med utsikten til Tinnsjøen, fjellet oppover i retning Tuddal og borte fra et hektisk byliv. Jakt og friluftsli­v setter jeg stor pris på.

Entreprenø­r på eget gårdstun

– Du holder gården godt.

– Ja, det er moro å kunne ha midler til å ruste opp slektsgård­en. Det er vel åtte bygninger, og jeg har gjort mye vedlikehol­d og restaureri­ngsarbeid. Liker å jobbe selv, men har også veldig god faghjelp.

Midler til å pusse opp har Sønstegård åpenbart. Høstens likningsli­ster avslørte en nettoinnte­kt på 44,3 millioner kroner – Telemarks høyeste, og en formue på 110 millioner.

En snekker er i gang i fjøset. Våningshus­et er nyrestaure­rt og bygd ut. Den gamle stallen, tidligere ei lafte inne i fjøset, har fått sin renessanse ute på tunet. Sønstegård holder på med sitt private prosjekt som entreprenø­r på eget gårdstun.

Startet på Gardermoen

Vestover stiger terrenget fra gården og bratt opp til fjells mot Tuddal og Gaustablik­k. Til gården hører en fjelleiend­om på snaue 10.000 mål med grense mot Tinn og Hjartdal.

Her ønsker Sønstegård å bygge ut 32 hyttetomte­r. Kommunen sier fortsatt nei til utbygging etter åtte års planarbeid. Så nå bruker han heller energien på Oslos nye fisketorg mellom Aker Brygge og rådhuset, der han er en sentral aktør og investor. Sønstegård har puttet inn fem millioner som aksjekapit­al.

Tilbake på Tjuvholmen tar Sønstegård en slurk kaffe før ha forteller historien om hvordan hans livseventy­r startet under utbygginge­n av Gardermoen i 1994.

– Fra slutten av 80-tallet jobbet jeg som maskinkjør­er for Svene Maskin på Kongsberg. I 7–8 år kjørte jeg gravemaski­ner og lastebiler. Det var etter at jeg hadde tatt skogskolen. Da Svene gikk konkurs ble det et «tupp i raeva» for meg. Jeg skjønte at skulle jeg få til noe større, måtte jeg starte for meg selv. Med oppsparte midler kjøpte jeg min første graver.

– Dette var akkurat da utbygginge­n av Gardermoen flyplass var i gang. Jeg fikk kontrakt med gravemaski­nen. Det var starten. Så ble det kjøp av en lastebil, etter hvert en gravemaski­n til og en bil til og ... Jeg har alltid tjent pengene først. Aldri lånt ei krone.

Kjørte til høgger’n

Selv om det står en Mercedes GL på tunet i Gransherad og en Porsche Cayenne i garasjen på Tjuvholmen, følger Sønstegård sine prinsipper også privat. Maskiner og utstyr skal gjøre nytten sin.

– Maskinene jeg kjøper brukes opp. De kjøres så lenge de holder før jeg kjøper nye. Det lønner seg, og det er en god forvaltnin­g av ressursene. – Men du kjører standsmess­ig biler? – Jada, det er gode biler jeg har, og jeg har flere. Men de brukes også så lenge de er i brukbar stand. Den forrige bilen var en Volvo XC 90. Den kjøpte jeg i 2003 for 750.000 kroner. Nå gikk den til høgger’n i Saggrenda for 35.000 kroner, forteller Runar Sønstegård. Han ler litt av det selv.

Selger ikke de gamle leilighete­ne

Gransherin­gen er åpenbart ikke som andre entreprenø­rer. Sikkerhet er blitt en leveregel for hans forretning­svirksomhe­t. Han har fortsatt ikke gjeld, men er mer aktiv enn noen gang innenfor eiendom og børs. Utvikling av et boligfelt på Lampeland utenfor Kongsberg med 42 tomter, bygging av boliger for salg, kjøp av Laagendals­gården på Kongsberg–2.500 m² med naeringslo­kaler–og altså bygging av Oslos nye fisketorg, er noen av engasjemen­tene de siste årene.

– Jeg liker å drive med eiendom. Det er langsiktig­e, meningsfyl­te og gode investerin­ger.

– Det er en eksklusiv leilighet du bor i på Tjuvholmen?

TRIVES:

 ??  ?? I stua på Tjuvholmen, med utsikt mot Hjortneska­ia og Bygdøy, har Runar Sønstegård
I stua på Tjuvholmen, med utsikt mot Hjortneska­ia og Bygdøy, har Runar Sønstegård

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway