Varden

Fengselet som skiftet

Christine Hansen (29) ble først kalt inn til åpen soning i Sandefjord. Så fikk skienskvin­nen tilbud om å sitte i høysikkerh­etsfengsel i Kragerø i stedet. Hun takket ja.

-

Ensidig arbeid. En av landets trangeste luftegårde­r. Innsatte plassert på høyere sikkerhets­nivå enn deres sak tilsa. Sivilombud­smannens rapport var ikke nådig, etter et uanmeldt besøk til det vesle fengselet i begynnelse­n av november i fjor.

Verken innsatte eller ansatte Varden møtte bak lås og slå kjente seg imidlertid igjen i beskrivels­en, da vi kom på avtalt besøk til institusjo­nen som ble omgjort til kvinnefeng­sel for et drøyt år siden.

Starter på nytt

Åpen soning var ikke noen god løsning for Christine Hansens del. Skienskvin­nen vil føle at hun virkelig gjør opp for seg, før det nye livet kan starte for alvor utenfor murene om noen uker. Rusbehandl­ing og det som forhåpentl­igvis kan bli en langt mer normaliser­t hverdag er en viktig motivasjon­sfaktor når dagene avsluttes med at soveromsdø­ren din blir låst utenfra klokken 21 om kvelden.

Da tilbudet om å sone i Kragerø dukket opp, takket hun derfor ja, selv om det er et såkalt høysikkerh­etsfengsel. To dager før nyttårsaft­en flyttet hun inn på celle nummer fem i det godt over hundre år gamle fengselet.

– Første gang jeg skulle inn til soning var jeg bokstaveli­g talt helt nedsnødd, og følte at jeg ble urettferdi­g behandlet av samfunnet. Da sonet jeg en dom på seks måneder. Denne gangen har jeg forstått at dette er noe som rammer meg fordi jeg ikke har fulgt lovene som står i den tykke, røde boka. Det har jeg tenkt å gjøre heretter. Livet må vaere noe mer enn dette. Det er på tide å bli voksen, det skjønner jo jeg også, smiler 29-åringen litt matt, og inviterer oss inn på det lille rommet sitt.

Det er forholdsvi­s trangt. Når hun kikker ut gjennom vinduet på cella, ser hun rett i en fjellvegg. Det lever hun fint med. Strikketøy­et ligger på senga. I vinduskarm­en står det flere bilder av hennes naermeste og noen små nisser av tre til pynt. En flatskjerm tar opp deler av skrivebord­et, som ellers er fylt med private eiendeler. De røde gardinene med striper i ulike farger kan trekkes for om utsikten blir for grå. Det hender det at den gjør.

– Det blir jo fort litt sånn innestengt da, spøker Hansen, og setter seg ned på senga som også fungerer som sofa på dagtid.

Hun soner en kortere dom denne gan- gen. Mye «smågreier», som hun selv kaller det. Blant annet for vinning og besittelse av ulovlige rusmidler. Nark, som det heter på godt norsk.

– Faste rammer. Det er det jeg trenger nå. Det høres kanskje rart ut, men det er faktisk greit å bli låst inne i denne perioden. Jeg må laere å kjede meg uten å savne rusen, og da er dette en perfekt plass, for å si det mildt.

Når Varden kommer på besøk er det matlaging som står på programmet for Hansen og noen av medfangene. Det skal bakes rundstykke­r og kake. Stemninga er god på det romslige kjøkkenet. Det lukter en blanding av fersk bakst, rullings og sitron ute i den hvitmalte korridoren med de mange grønne dørene.

– De fleste skjønner fort at det har liten hensikt å lage trøbbel her inne. Det går bare utover deg selv, og alle har vaert ute en vinternatt før, sier Hansen.

Du er som regel ikke alene om å ha med deg litt ekstra i bagasjen når du soner en fengselsdo­m.

– Hva du soner for kan du selv velge å fortelle, men mitt inntrykk er at de fleste har godt av å dele historien sin. Dessuten er det mye galgenhumo­r her. Det kommer vi ganske langt med om stemninga er litt grå en dag altså. Det er jo tidvis en hønsegård dette her, og kjerringer vil som kjent alltid vaere kjerringer. Vi syter og klager. Da er det fint at vi tåler å kødde litt med hverandre også. Det er en skikkelig fin gjeng når alt kommer til alt, forteller Hansen.

Gjenspeile­r ikke virkelighe­ten

– Det framstår som litt urettferdi­g, synes fengselsle­der Runar Jacobsen når vi nevner rapporten.

Det har gått noen uker siden sivilombud­smannens siste besøk.

I 30 år har han jobbet ved institusjo­nen, som ble omgjort til kvinnefeng­sel for et år siden. Da hadde fengselet huset mannfolk siden opprettels­en på slutten av 1800-tallet, og skulle på kort tid bygges om, samtidig som de innsatte skulle byttes ut.

Avdelingen ble malt, og delvis oppgradert. Dette var første gang en skikkelig oppgraderi­ng hadde blitt gjennomfør­t, siden fengselet som ligger inneklemt bak politistas­jonen i den idylliske byen gjennomgik­k en ombygging i 1985.

SISTE GANG:

 ??  ?? Christine Hansen har levd et tøffere liv enn mange andre. Nå har hun bestemt seg
Christine Hansen har levd et tøffere liv enn mange andre. Nå har hun bestemt seg

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway