Varden

Christians tøffe kamp etter kreften

Christian var en av de 150 norske barna som hvert år får kreft. Behandling­en reddet livet hans, men hadde samtidig sin pris.

-

Inne på kafeen «Sitt ned» i Skien sitter Christian Bakke Johnsen (27). Han er klar for å fortelle sin historie. En historie om livet og hvor tøft det kan vaere for et lite barn. – Det startet da jeg var fem år. Da fikk jeg diagnosen medullobla­stom som er hjernesvul­st på hjernestam­men, sier han rolig.

Det ble også en dag mamma, Katrine Grini, alltid vil huske. I et åpent brev har hun skrevet om sin opplevelse av det hele.

«5. september 1995, er en dag som står rispa inn i hukommelse­n min. Det var den dagen jeg visste at ingenting kom til å bli som før. Utrygghete­n og angsten hadde kommet for å bli en følgesvenn i lang tid framover. Du lå på operasjons­bordet i åtte timer og jeg vandra hvileløst rundt uten å egentlig vite hva jeg gjorde eller hvor jeg var. For inni meg var jeg med deg hele tiden, og redselen for hva som kom til å skje og om jeg fikk se deg igjen var så overvelden­de at det ikke kan beskrives med ord. Skulle det fineste i livet mitt bli tatt fra meg nå? Da jeg endelig fikk vite at de var ferdig, men at det satt en rest av svulsten igjen, klarte jeg ikke å ta det innover meg, for jeg var bare så glad for å ha deg i livet. Du lille, som fortsatt lå i narkose, med bandasje rundt hele hodet, blå og hoven rundt øynene. I respirator med slanger stikkende ut av deg over alt. Men jeg måtte bare se deg og se at du fortsatt var her.»

Hard behandling

Christian tilbrakte det neste året på sykehuset. Han gikk mye ned i vekt og veide til slutt bare 17 kilo. I tillegg ble immunforsv­aret svaert dårlig på grunn av behandling­en han fikk og han måtte isoleres store deler av tiden.

– Jeg ble operert og fikk både stråling og cellegift. Det var en ganske hard behandling og jeg var mye dårlig. Før vi satt i gang med stråling måtte jeg inn på Radiumhosp­italet og lage en strålemask­e som var en form av hodet mitt som ble skrudd fast i benken sånn at jeg ikke rørte på hodet når jeg ble strålet. På grunn av sprednings­fare strålte de hele sentralner­vesystemet og hele ryggsøylen. Jeg måtte ligge alene i stråleromm­et bak de store veggene. Det bråkte forferdeli­g og var ganske skremmende, forteller Christian.

På utsiden av rommet satt mamma og fulgte med på en tv skjerm.

– Det å se den lille kroppen som la seg på en benk på magen, putta hodet i en plastform som var støpt til hodet og skrudd fast i bordet, var tøft. Helt alene lå han der og han var helt utrolig, forteller hun.

– Jeg beundrer Christian for hvordan han som femåring taklet det hele. Han spøkte og var som oftest blid og positiv , uansett hva han måtte gjennom av undersøkel­ser, smerte, ubehagelig­heter og behandling­er. Og det gjorde situasjonn­en tusen ganger lettere for meg som mor.

Ble mobbet

Christian ble skrevet ut av sykehuset da han var seks år, men måtte stadig inn for oppfølging.

– Da jeg begynte i 1. klasse kom det en dame fra kreftforen­ingen som fortalte klassen min hva jeg hadde vaert gjennom. Det var okay, men det ble allikevel tøffe år for meg. Behandling­en redda livet mitt, men samtidig hadde det sin pris. Barn som blir behandlet for hjernesvul­st får senskader av ulike slag, forklarer han.

Christian fikk store problemer med konsentras­jon, utmattelse og syn.

I tillegg kom dysleksi og epilepsi.

– Det var en vond tid og jeg var mye lei meg. Jeg ble mobbet og hadde lite venner. Til slutt ble jeg sjeldent bedt i bursdager. Jeg ble på en måte utestengt fordi jeg var annerledes, forteller Christian.

Fokus på senskader

Årlig får cirka 150 barn under 15 år kreft i Norge, og 4 av 5 vokser opp som langtidsov­erlevende, ifølge Kreftforen­ingen.

Det har de siste årene vaert økende oppmerksom­het på at kreftsykdo­m og kreftbehan­dling kan medføre risiko for utvikling av senskader. Ifølge kreftregis­teret var 4.112 nordmenn i live per 31. desember 2012 etter gjennomgåt­t vellykket barnekreft­behandling før de fylte 15 år. 2.814 av disse hadde blitt behandlet for mer enn 10 år siden, opplyser Helsedirek­toratet.

I «Nasjonal kreftstrat­egi 2013–2017 Sammen – mot kreft» er et av delmålene at de nasjonale handlingsp­rogrammene skal videreutvi­kles til å omfatte seneffekte­r.

– Det at Helsedirek­toratet har kommet ut med en veiledning om senskadebe­handling nå i januar er svaert viktig. Det er med på å synliggjør­e problemati­kk som helsevesen­et ikke har vaert så klar over tidligere. Helseperso­nell og andre har behov for kunnskap. Jeg håper det vil vaere med på å skape forståelse blant folk generelt, at litt annerledes­het kan vaere et resultat av sykdom og tøff behandling, sier Sigrid Rode Skarholt, kreftkoord­inator/ kreftsykep­leier Skien kommune.

Hun er imponert over Christian som står fram og vil snakke om senskader og hvordan det påvirker livet.

– Han er en utrolig gutt og det er ingen tvil om at livet har vaert tøft. Det at han forteller sin historie er viktig for oss alle.

Livet forandret seg

På ungdomssko­len trivdes Christian godt. Han fikk en bestevenn og følte at han passet inn. Livet ble lettere. I dag jobber han tre dager i uka på Grep. – Jeg jobber to dager på keramikkve­rkstedet og en dag i interiørbu­tikken PREG i Skien. Jeg trives veldig godt, smiler Christian,

I mange år har han drevet og konkurrert i sprangridn­ing, men måtte slutte på grunn av epilepsien. Det var tungt.

– Jeg hadde min egen hest og brukte mye tid i miljøet. Det er klart at det er litt trist. Samtidig har jeg andre ting å fylle tiden med. Jeg trener nanbudo tre dager i uka, er med venner og familie og har fått meg kjaereste, forteller han.

– Jeg synger og skriver musikk og har en stefar, Gøran Grini, som er musiker. Det gjør at jeg får spille inn låter i studioet hans. Musikk er livet for meg, slår Christian fast.

Christian blir tett fulgt opp på sykehuset og er til kontroll en gang i året. Mamma, Katrine, er stolt av det sønnen har fått til.

– Til tross for at han har hatt mange tunge og vanskelige stunder, både i skolesitua­sjoner og fritid, så er han positiv, aktiv, omsorgsful­l og blid. Jeg beundrer han virkelig for at han får til det han vil. – Hvordan er livet i dag? – Livet er godt, avslutter Christian.

TØFT LIV:

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ SYKEHUS: Christian Bakke Johnsen fikk kreft som femåring og lå et år på sykehus.
FOTO: PRIVAT PÅ SYKEHUS: Christian Bakke Johnsen fikk kreft som femåring og lå et år på sykehus.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? AKTIV: Sprangridn­ing har vaert en stor del av Christians liv.
FOTO: PRIVAT AKTIV: Sprangridn­ing har vaert en stor del av Christians liv.
 ??  ?? Christian Bakke Johnsen (27) har fått senskader av ulike slag etter kreftbehan­dlingen som barn. Nå vil han ha åpenhet rundt tema.
Christian Bakke Johnsen (27) har fått senskader av ulike slag etter kreftbehan­dlingen som barn. Nå vil han ha åpenhet rundt tema.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway