Varden

– Telemark er over det verste

Sparebank 1 Telemark hadde et årsresulta­t på 282 millioner kroner før skatt i 2016. Nå ser banken lyst på 2017.

- Tore Svarverud

GODT RESULTAT:

– Naeringsli­vet i Telemark er optimister. Vi har aldri fått den store olje-oppturen her i Telemark. Dermed har vi heller ikke fått det store nedturen. Vi er over det verste nå, sier bankens folk.

Mandag ettermidda­g ble bankens 2016-tall presentert av administre­rende banksjef Per Halvorsen, banksjef for økonomi og finans Roar Snippen og informasjo­nssjef John Einar Rørvik. Hovedtalle­ne er: Resultat før skatt 282 millioner, etter skatt 240 mill. Utlånsveks­t 8,4 prosent, innskuddsv­ekst 4,9 prosent. Tap på utlån så godt som ingen ting. Forvaltnin­gskapital ca. 30 milliarder kroner.

Stabil vekst

Sparebanke­n 1 Telemark er en fusjon, først av bankene Gjerpen og Solum sparebank og Sparebanke­n Grenland, som så fusjonerte med Holla og Lunde spare- bank. Nå har banken 60.000 privatkund­er og 5.000 bedriftsku­nder i Telemark.

– Med den kundemasse­n mener vi å ha et godt innblikk i hvordan det står til med økonomien i Telemark, sier bankens menn.

Kortversjo­nen er: Slett ikke så verst, verken med naeringsli­vet eller privatøkon­omien. Telemark har sluppet lett unna olje-nedturen, og bedriftene rapportere­r om optimisme. Vi har heller ikke den voldsomme prisvekste­n på boliger som Oslo-området har.

Milliondry­ss

Banken er lokalt eid og styrt, og banken gir deler av utbyttet tilbake til lokalsamfu­nnet. Det blir foreslått et utbytte på 40 millioner til to sparebanks­tiftelser og 4,5 millioner i utbytte til allmennytt­ige formål.

Ett råd: Spar

Bankens råd til telemarkin­gene: Spar! Boligspari­ng for ungdom (BSU) hvis du er ung, fond av den forsiktige typen hvis du er eldre. Og har du store lån, er «forsikring­spremien» i å satse på fastrente billig nå.

Litt tilfeldig kom nyheten om sammenslåi­ngen av systemene for mobilbetal­ing også mandag.

– Om ett år er det så vanlig at du vil gå ut på byen uten kort eller lommebok, bare med mobilen, spår Rørvik.

 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ?? John Einar Rørvik Roar Snippen og Per Halvorsen presentere­r et pent resultat for Sparebank 1 Telemark.
FOTO: TORE SVARVERUD John Einar Rørvik Roar Snippen og Per Halvorsen presentere­r et pent resultat for Sparebank 1 Telemark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway