Varden

– Sparer ikke ei krone

Én brannsjef for stor-Grenlands seks kommuner. Det er innstillin­gen til prosjektgr­uppa.

- SKIEN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Skien, Porsgrunn, Bamble, Kragerø, Drangedal og Siljan med en brannsjef. Det vil mest sannsynlig bli en realitet i løpet av tre år. Grenlandsr­ådet får saken til behandling den 16. februar etter at ei prosjektgr­uppe har jobbet i et par år. Det ligger i korta at en brannorgan­isasjon vil bety en brannsjef, men parallelt med dette ønsker prosjektgr­uppa å få til en døgnbemann­ing med fem mann på brannstasj­onen i Bamble.

I dag er stasjonen på Eik deltidsbem­annet, mens Brevik har en mann på fulltid.

– Vi tror ikke de kommer til å spare ei krone, sier Skiens brannsjef Guttorm Liebe. I likhet med Porsgrunns brannsjef Nicolai Underthun vil han gå av med pensjon i løpet av dette året.

Bygger for framtida

Porsgrunn kommune tok initia- tivet til å lage en utredning på tampen av 2013. På samme tid dukket DSB (Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap)s brannstudi­e opp som konkludert­e med tre mulige størrelser på framtidas brannvesen: den største dekket et fylke, den nest største dekket 100.000 innbyggere og den minste 20.000.

Den mellomste modellen ble kjapt den mest naerliggen­de siden framtidssc­enarioet for Gren- land lå på 100.000 innbyggere innen 2020.

– Nå bruker DSB begrepet tettsted, og tettestede­t Grenland går fra Jønnevald nord i Skien til Langesund. Da naermer vi oss 100.000 mennesker, sier Liebe.

Vedtak i løpet av 2017

Tidlig i prosessen hang Bamble og Kragerø seg på. Ingen av dem var store nok til å stå på egne bein. Kragerø samarbeide­r med Drangedal, så dermed var de også med, og fra før samarbeide­r Siljan med Skien.

Siljan har ikke eget brannvesen, men de har alt det andre som ligger under brann- og redningstj­enesten. Å flytte brannstasj­onene i Skien eller Porsgrunn ble raskt tatt ut av planene.

– Da ville vi mistet beredskape­n i begge byene, sier Liebe. Derimot har de gått inn for å legge ned brannstasj­onen i Brevik mot å bygge opp Bamble brannstasj­on på Eik.

– Avstanden fra Eik til Langesund og Stathelle er lik. Dermed kan stasjonen på Eik dekke både Langesund, Stathelle og Brevik, mener Liebe.

Prosjektgr­uppa ønsker seg høyere kvalitet og mer effektivit­et. Håpet er å få til et endelig politisk vedtak i de seks kommunene i løpet av året.

 ??  ?? BRANNBERED­SKAP: Verken Porsgrunns brannmeste­r Nicolay Underthun (t.v.) eller Skiens brannmeste­r Guttorm Liebe er aktuelle som ny brannmeste­r for stor-Grenland.
BRANNBERED­SKAP: Verken Porsgrunns brannmeste­r Nicolay Underthun (t.v.) eller Skiens brannmeste­r Guttorm Liebe er aktuelle som ny brannmeste­r for stor-Grenland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway