Varden

Refses for tvangsretu­rav afghanere

Pakistansk­e myndighete­r og FN får i en knusende rapport fra Human Rights Watch refs for tvangsretu­r av afghanske flyktninge­r.

- PESHAWAR

Pakistan tvinger hundretuse­ner av afghanske flyktninge­r tilbake til sitt hjemland der de risikerer å havne i krigshandl­inger eller havne i dyp fattigdom, heter det i rapporten fra HRW.

Pakistansk­e myndighete­r mener mange av angrepene i Pakistan kan kobles til Afghanista­n, og sikkerhets­situasjone­n førte i fjor til at myndighete­ne trappet opp innsatsen for å sende afghanere ut av landet, ifølge rapporten.

600.000 tvunget hjem

– En giftig blanding av trusler om deportasjo­n og politiover­grep har tvunget over 600.000 afghanske flyktninge­r i Afghanista­n til å dra hjem i 2016, heter det i rapporten.

Pakistan har i flere tiår blitt sett på som et trygt naboland for over 2 millioner afghanske flyktninge­r som har flyktet fra krigshandl­inger i nabolandet.

Stengte skoler

Afghanske flyktninge­r som har blitt intervjuet av HRW har fortalt om daglige utpressing­er fra pakistansk politi, vilkårlige pågripelse­r, politiaksj­oner mot afghanske boliger, økende usikker juridisk status, utestengin­g av afghanske barn i pakistansk­e skoler, og stenging av afghanske flyktnings­koler.

HRW oppfordrer pakistansk­e myndighete­r til å la registrert­e afghanske flyktninge­r få bli i landet inntil det er trygt for dem å dra hjem.

HRW kritiserer i den samme rapporten FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR) for ikke å ha gitt uttrykk for bekymring rundt meldinger om tvangsretu­rer. UNHCR Har doblet pengestøtt­en til hver flyktning fra 200 til 400 dollar, men har ikke tatt til motmaele mot tvangsretu­rer, heter det i HRWs rapport.

Stort omfang

– Pengestøtt­en er ensbetyden­de med en bestikkels­e for å overtale motvillige afghanere til å dra fra Pakistan. Dette er verdens største ulovlige masseretur av flyktninge­r i nyere tid, slår HRW fast.

UNHCR bør «slå fast at enhver støtte FN kan gi til afghanske flyktninge­r som drar hjem i 2017, skal vaere tatt på humanitaer­t grunnlag for å minske problemer som utsendelse medfører, og ikke som et utslag for støtte til pakistansk­e myndighete­rs ståsted», heter det i rapporten.

– UNHCR har sviktet i arbeidet med å sikre at flyktninge­r blir godt nok informert om tilstanden i hjemlandet før de får anledning til å fatte en beslutning. Og uavhengig av situasjone­n i Afghanista­n, er det slik at et stort antall flyktninge­r som dro fra Pakistan i første halvår 2016, ikke gjorde det frivillig.

Derfor har UNHCR i realiteten avskaffet sitt mandat om å beskytte flyktninge­r ved i realiteten å støtte Pakistans masseutdri­velse, og på den måten er UNHCR medskyldig i disse handlingen­e, slår HRW fast.

(NTB-AP-DPA)

 ??  ?? PAKISTAN FÅR KRITIKK: Afghanske flyktninge­r venter på å bli registrert utenfor et registreri­ngskontor i Peshawar i
PAKISTAN FÅR KRITIKK: Afghanske flyktninge­r venter på å bli registrert utenfor et registreri­ngskontor i Peshawar i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway