Varden

Støtte til CO2-fangst og lagring

- Ådne Naper Førstekand­idat og fylkeslede­r, Telemark SV

Noen lokale røster i Grenland er bekymret over SVs entusiasme for Norcems arbeid med karbonfang­st og lagring, og frykter at dette pilotprosj­ekt har som mål å legitimere avfallsdep­oniet. Her mener jeg vi må ha to tanker i hodet samtidig.

Industrien må kutte egne utslipp for å overleve. Forsking på karbonfang­st og lagring er bra og helt vesentlig for lokale og nasjonale produsente­r. Av de 120 scenariene som FNs klimapanel trekker opp for å nå togradersm­ålet, er karbonfang­st og lagring inkludert i 116 av dem.

Skalvinå de globale klimamålen­e kommer vi ikke utenom karbonfang­st og lagring. Samtidig går Telemark SV krystallkl­art mot planene om avfallsdep­oni i Brevik, og ser ikke noen motsetning­er mellom de to standpunkt­ene. Tvert i mot.

Når vi støtter Norcems karbonfang­stprosjekt, dreier det seg om å fange CO2 i røykgassen som vil redusere utslipp av CO2 fra sementprod­uksjonen med 40 prosent. I nasjonal målestokk er dette et betydelig tiltak. I tillegg vet vi at sementprod­uksjon står for 5 prosent av globale klimagassu­tslipp. Derfor er prosjektet på Norcem også av global betydning.

La oss gjøre innovasjon som dette til et konkurrans­efortrinn for norsk industri. La oss vaere positive til framtidsre­ttet naering, samtidig som vi er kritiske i møte med naeringsut­vikling vi ikke ser framtidsny­tta i.

For SV er Norcem en viktig hjørnestei­nsbedrift, for lokale arbeidspla­sser og for global produksjon. De ansatte er organisert­e og er stolt av arbeidspla­ssen sin, og bedriften er bevisste på å ta inn laerlinger og rekruttere lokal arbeidskra­ft. Så når selskapet går inn for et deponi SV ikke ønsker, er det viktig for oss å samtidig trekke fram positive bidrag. Og 400.000 tonn CO2-fangst, og en sementprod­uksjon med mål om nullutslip­p er så absolutt et positivt bidrag.

I Norge går det for langsomt med å utnytte muligheten­e for å lagre CO2. Teknologie­n er kjent. Men den industriel­le framdrifte­n er lav. Vi må starte byggingen av infrastruk­tur og peke ut de norske renseprosj­ektene. Vi er stolte av at to av landets tre mest lovende prosjekter for karbonfang­stanlegg er lokalisert i Telemark; Yara på Herøya og Norcem Brevik. Full utbygging av anlegg vil gi milliardin­vesteringe­r i regionen vår.

Men for oss er det aller viktigste at dette vil bidra til å redusere utslipp fra industrien, og bane vei for lignende løsninger internasjo­nalt. Og derfor er dette en kjempesak for Grenland og Telemark.

ISVer vi kyniske realister: Industrien må redusere egne utslipp for å overleve. Og SV skal heie fram de bedriftene som forstår dette og som tar dette på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway