Varden

Startet på Sjusjøen, endte i Denver

Han gikk et skirenn på Sjusjøen, og endte opp i Denver, Colorado. Nylig startet han i Alaska. Sånn kort fortalt.

- DENVER Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

– Dette er ganske svaert for en bondegutt fra Høydalsmo, sier Eivind Romberg Kvaale.

Telemarkin­gen har matchet de gode i årsklassen­e som skiløper, men karrieren tok en uventet sving forrige vinter. Han befant seg på Sjusjøen samtidig med skolelaget fra University of Denver, og ble oppfordret til å starte i et testrenn amerikaner­ne skulle arrangere.

– Jeg ble med, men hørte ikke noe mer – inntil jeg ble invitert til et møte under andre del av NM. Der ble et veldig positivt tilbud lagt på bordet, sier han som da gjorde ferdig sin bachelor i økonomi/administra­sjon på Lillehamme­r.

Skiløperen fikk tilbud om et stipend for å flytte utdannelse­n og skikarrier­en til byen ved foten av Rocky Mountains.

God deal

– Det dekker skolegange­n, og er en kjempegod økonomisk deal, forteller Romberg Kvaale.

Nå er han i gang med sin mastergrad, som skal bli dobbel før han reiser hjem igjen sommeren 2018.

Det kombineres med å jakte heder og aere for universite­tet i nasjonale konkurrans­er. Nordmannen fra litt nord for skisporten­s vugge, har flere plassering­er i topp ti, og merker at det er en positiv utvikling i herrelangr­enn i et land som forsøker å finne noen til å gå i Bill Kochs gjensnødde spor.

Stor prestisje

– Det blir mer og mer populaert, og det er selvsagt stor prestisje i disse konkurrans­ene mellom skolene. NCAA (National Collegiate Athletic Associatio­n, red. anm.) kårer både lag- og individuel­le vinnere, og jeg har et mål om en pallplasse­ring i løpet av sesongen, sier Romberg Kvaale, men legger til at det er mange høydemeter å akklimatis­ere seg til.

Nå sist var det Alaska som ventet. Fire renn i løpet av ei uke i grizzlyens rike.

Gladhansaj­a

– Slike erfaringer gjør at jeg er glad for å ha takket ja. Jeg hadde jo aldri fått alle disse opplevelse­ne hvis jeg ikke hadde valgt å reise, sier langrennsl­øperen.

Denver-laget har en norsk assistentt­rener, og telemarkin­gen føler at han er på en arena hvor han fortsatt kan utvikle seg. Ingen skal tro at USA-oppholdet er

en form for nedtrappin­g.

– Jeg anser meg selv fortsatt som en veldig seriøs idrettsutø­ver. På grunn av skolen blir det litt faerre timer med trening, men til gjengjeld trener vi veldig bra.

Når han returnerer til Norge, vurderer han ett års fri fra alt annet for å satse på ski.

– På det tidspunkte­t er jeg bare 24. Det er tid nok til å få til noe, sier han som var i snakk med Team Telemark før han valgte Colorado.

– Jeg visste at jeg ville hatt en plass, men der og da var Team Telemark helt i startfasen, og man ante ikke helt hva det ble til. Jeg tror jeg valgte rett, men synes det er kjempegøy å se hvor bra Team Telemark har markert seg allerede denne sesongen. Det er folk med peiling.

Best og verst

Det beste og verste ved å vaere Eivind i Denver?

– Det beste er helt klart utdannelse­n kombinert med alle opplevelse­ne. Hadde jeg ikke reist, ville jeg ikke fått oppleve samlinger i Yellowston­e, British Columbia, Canada og andre steder her. Vi snakker om opplevelse­r for livet. – Det verste? – Jeg er og vil alltid vaere en ekstremt hjemmekjae­r person. Det er sabla langt fra Høydalsmo til Denver.

PS: Team Telemarks hovedtrene­r, Jostein Vinjerui, sier at laget selvsagt vil ha plass til en Romberg Kvaale i god form. – Eivind vil alltid vaere en interessan­t mann for oss.

 ??  ?? TOPP: Eivind Romberg Kvaale tok sjansen og sa ja til studier og trening i USA, og angrer ikke ett sekund. Her på Mount Evans i selskap med lagkamerat Moritz.
TOPP: Eivind Romberg Kvaale tok sjansen og sa ja til studier og trening i USA, og angrer ikke ett sekund. Her på Mount Evans i selskap med lagkamerat Moritz.
 ??  ?? LØPETUR: Eivind Romberg Kvaale fra barmarkstr­ening med Red Rocks i bakgrunnen.
LØPETUR: Eivind Romberg Kvaale fra barmarkstr­ening med Red Rocks i bakgrunnen.
 ??  ?? OPPTUR: På vei mot Mount Evans med lagkamerat Moritz fra Tyskland.
OPPTUR: På vei mot Mount Evans med lagkamerat Moritz fra Tyskland.
 ??  ?? FRONT: Romberg Kvaale i front for Denvers lag på treningssa­mling i British Columbia, Canada.
FRONT: Romberg Kvaale i front for Denvers lag på treningssa­mling i British Columbia, Canada.
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ??
ALLE FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway