Varden

Odd Nerdrum fikk spesialomv­isning

Kunsthall Grenland ble stengt da Odd Nerdrum fikk se George Underwoods malerier.

- PORSGRUNN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Den storslåtte Bowie70-festen i AElvespeil­et 14. februar ble en vellykket affaere på flere plan.

Rekordbesø­k

Kunsthall Grenland opplevde rekordbesø­k.

– Vi har ikke hatt så mange mennesker innom i løpet av 14 dager tidligere, det matchet utstilling­en med Lois Moe og Sverre Malling da vi åpnet i 2013, forteller daglig leder for Kunsthall Grenland, Andreas Rishovd.

Catrine Orr Danielsen var kurator for utstilling­en.

Kamerat med Bowie hele livet

Den britiske kunstneren George Underwood var barndomska­merat av artisten David Bowie, et vennskap de beholdt hele livet. Underwood stilte ut både Bowierelat­erte verk og sin store malerier i serien «Soulful Warriors».

Styreleder i Medlemsfor­eningen Kunsthall Grenland, Tom Hovinbøle, intervjuet og skrev bok om Underwood, den ble lansert under Bowie70.

Besøkte Nerdrum i Stavern

David Bowie var en kunstinter­essert herre, som kjøpte flere bilder av George Underwood,-og han kjøpte Odd Nerdrums maleri «Dawn».

Dagen etter Bowie70, søndag 15. februar, besøkte George Underwood Odd Nerdrum hjemme i Stavern. Tom Hovinbøle hadde med seg boken og Odd Nerdrum fattet interesse for maleriene. De ville han gjerne se. Dermed ble Odd Nerdrum invitert til en spesialvis­ning mandagen, og kunsthalle­n ble stengt for andre mens han var der.

Sky, men sympatisk

– Nerdrum var sky. Men veldig hyggelig og sympatisk å ha som gjest, forteller Andreas Rishovd. Som opplevde utstilling­ens mottakelse som storveies. Tre av maleriene til Underwood ble solgt, de varierte i pris fra 15.000 til 70.000 kroner, og naermere 25 trykk fant også sine kjøpere.

Bøkene selger bra

Like bra har det gått med Tom Hovinbøles bok om Underwood. De finansiert­e den selv, og trykket opp 400 bøker. 100 av dem med en Bowie-tegning Underwood lagde til boken. De siste er straks utsolgt og resten går unna. Bøkene er solgt til Australia, USA, England Skottland, Sverige, Danmark og over hele Norge. Et galleri i England kjøpte 60 av dem.

– Veldig gøy. Vi kjøpte facebook-annonser og har fått respons på dem. Vi retter oss litt ekstra inn på England nå. Men vi må sørge for at vi beholder noen bøker her i kunsthalle­n også, sier Hovinbøle og peker på en rad bøker i hyllen.

Bowie70 ble arrangert av Bowie-entusiaste­ne Kim Schack Petersen og Lars-André Tokheim fra Langesund og Morten Wesseltoft og Kenneth Martin Winje fra Porsgrunn. Det kom 300 besøkende til arrangemen­tet der hele AElvespeil­et ble tatt i bruk.

 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? KAMERATEN TIL DAVID BOWIE: George Underwood var gjest på Bowie70 og stilte blant annet ut egne malerier.
FOTO: HELGE OTTESEN KAMERATEN TIL DAVID BOWIE: George Underwood var gjest på Bowie70 og stilte blant annet ut egne malerier.
 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? ODD NERDRUM: Her fotografer­t hjemme i Stavern for noen år siden, med Jonny Andvik fra Porsgrunn som elev.
ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN ODD NERDRUM: Her fotografer­t hjemme i Stavern for noen år siden, med Jonny Andvik fra Porsgrunn som elev.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? INTERVJUET OG SKREV BOK: Tom Hovinbøle fra Porsgrunn dro to ganger til London for å intervjue George Underwood.
FOTO: HELGE OTTESEN INTERVJUET OG SKREV BOK: Tom Hovinbøle fra Porsgrunn dro to ganger til London for å intervjue George Underwood.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway