Varden

Få kjenner til Verdensarv­en

- SKIEN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

VEMORK: Folket er spurt om Verdensarv­en. Tre prosent kjenner til Rjukan. Hele 31 prosent kjenner ikke til Unescos lister i det hele tatt.

– At 31 prosent av de spurte ikke kjenner til Unescos verdensarv­liste i det hele tatt, er overrasken­de. Det må vaere et tankekors for Røros som har stått på lista i 40 år. Vi har stått på Unescos liste i halvannet år, og ikke brukt midler på å markedsfør­e det foreløpig, så den lave scoren for oss kommer ikke overrasken­de.

Det sier Runar Lia, direktør for Norsk Industriar­beidermuse­um på Rjukan, NIA.

Kan bare gå oppover

Det er NIA, i lys av rollen som verdensarv­senter, som har bestilt en markedsund­ersøkelse og forstudie som kartlegger status og forutsetni­nger for å utnytte de muligheten­e som ligger i regionens verdensarv­status. Undersøkel­sen er gjort av Respons og 1070 personer er spurt.

– En spennende dokumentas­jon som kan danne basis for arbeidet framover mot en ny måling om 2 til 5 år. Det kan jo bare gå oppover, sier Lia.

Forbinder det med Vemork

Da panelet ble spurt om å nevne steder i Norge som står på Unescos verdensarv­liste, kjente 19 prosent til Bryggen i Bergen og det samme om Røros. 3 prosent kjente til Rjukan, 1 prosent Rjukan/Notodden og ingen til Notodden. I neste runde fikk panelet forslag opplest og 25 prosent kjente da til RjukanNoto­dden Industriar­v.

KJENT:

Når disse ble spurt om hva de forbinder med Rjukan-Notodden Industriar­v, svarte 59 prosent Tungtvann/tungtvanns­aksjonen, mens 31 prosent svarte Norsk Hydro/kunstgjøds­el. 10 prosent svarte Vemork og 10 prosent svarte vet ikke/husker ikke. Undersøkel­sen inneholder også materiale om personene som er spurt, noe man vil se mer på.

Flere må bidra

Våren skal brukes til å søke midler til formidling og aktivitete­r, pluss markedsfør­ing.

– Verdensarv­en er Tinn, Vinje, Notodden og Telemark. Det er flere som må bidra her, sier Runar Lia.

«Det er viktig å bevare stedet for kommende generasjon­er» og «Disse stedene er en viktig del av Norges historie, svarte 59 og 55 prosent om betydninge­n det har for dem at stedene står på Unescos liste.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? Runar Lia er direktør for Nork Indiustria­rbeidermus­eum og registrere­r at Vemork-aksjonen er mest kjent.
FOTO: KNUT HEGGENES Runar Lia er direktør for Nork Indiustria­rbeidermus­eum og registrere­r at Vemork-aksjonen er mest kjent.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? Bryggen i Bergen er stedet flest kjenner.
FOTO: SCANPIX Bryggen i Bergen er stedet flest kjenner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway