Varden

Trafikkaos og køer i to nye år

Stengte og innsnevred­e gater øker bilkøene og minsker framkommel­igheten i Porsgrunn.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Trangere gateløp som følge av utbygging i Porsgrunn sentrum gjør at bussene blir propper i trafikken.

Allerede før Lilleelvkr­ysset stenges er det merkbart verre å kjøre i sentrum i rushtida.

– Vi må regne med forsinkede busser i rushtrafik­ken. De utfordring­ene vi hadde fra før, vil bli større, sier avdelingsl­eder Mariann Ringsjø i Nettbuss.

Det er saerlig busstrafik­ken ved Down Town og Franklinto­rget som har begynt å stange. Etter at tre felt ble til ett da utbygginge­n av brukvartal­et tok til for cirka en måned siden stopper trafikken nesten helt opp i Skomvaerga­ta i rushtrafik­ken på grunn av busstoppet.

Annethvert minutt stopper bussene her. Linjene M1, M2, M3, P4 og P5 møtes alle ved Down Town.

– Det var ikke mulig å beholde mer enn ett felt. Det var behov for plass på byggeplass­en, sier avdelingsl­eder Thomas Nøklegård i kommunalte­knikk. Han hevder at det ikke finnes noen trafikkpro­blemer i Brukrysset, og at køene alltid har vaert der.

Vil ikke at trafikken skal stoppe

Men Ringsjø er ikke i tvil om at køene øker. Hun er klar på at vi vil få to år med trafikkpro­blemer i Porsgrunn.

– Vi kommer til å sette inn ekstra busser for å forhindre forsinkels­er når de stenger Lilleelvkr­ysset, sier hun. Hun ønsker ikke å kritisere kommunen, men påpeker at Porsgrunn kommune har tatt hensyn til innspillen­e fra busselskap­et. Da gatestumpe­n mellom Skomvaerga­ta og Storgata ble snevret inn, tok kommunens folk mål av bussen slik at det var plass til 2,5 meter bred kollektivt­rafikk.

– Inntil videre går det bra, sier Ringsjø, men hun ser at problemene kan bli større når Lilleelvkr­ysset stenges i mars måned.

– Vi gjør vårt for at trafikken ikke stopper opp. Tidligere kunne bussjåføre­n stå ved Franklinto­rget for å komme à jour med rutetidene, men det er det slutt på. Nå er det av og på med passasjere­ne og så videre opp Storgata.

Må finne andre veier

– Vår erfaring er at det tar en ukes tid, så finner folk alternativ­e veier, og deretter roer det seg, sier assisteren­de avdelingsl­eder Thor Kristianse­n. Han mener folk må tenke kreativt og spørre seg om hvor de egentlig skal.

– De må finne andre veier og kjøre til andre tider, sier han. Han mener folk flest er tilpasning­sdyktige.

Mange veier stenges

Men det er ikke bare trafikken ut og inn av Porsgrunn sentrum som vil merke vei- og bygningsar­beid framover.

Mandag 20. februar stenges fylkesvei 356 over Flakvarp for to måneder. Det betyr at det ikke vil gå busser mellom Flakvarp og Svanvik. I praksis går rute P5 uendret fra Skien til Knardalstr­and via Bølehøgda og Porsgrunn. I Knardalstr­and må bussen snu. Drangedal Bilruter vil ikke kjøre via Porsgrunn i denne perioden. I tillegg kommer stengning av E18 som også kan føre til økt trafikk i brukrysset.

– Vi vil vurdere situasjone­n fortløpend­e etter at E18 er stengt og om nødvendig iverksette trafikkreg­ulerende tiltak for å påvirke trafikkstr­ømmene og veivalg, sier Espen Tonning i Statens vegvesen.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? KØ I PORSGRUNN SENTRUM: Rushtrafik­ken ut og inn av Brukrysset blir stadig tettere i Porsgrunn sentrum.
KØ I PORSGRUNN SENTRUM: Rushtrafik­ken ut og inn av Brukrysset blir stadig tettere i Porsgrunn sentrum.
 ??  ?? FRA PORSGRUNNS­TUNNELEN: I rushtiden står trafikken fra tunnelen og inn i Storgata.
FRA PORSGRUNNS­TUNNELEN: I rushtiden står trafikken fra tunnelen og inn i Storgata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway