Varden

Kan starte med ti telemarkin­ger

I 2012 snakket han drømmende om et rent telemarksl­ag. Tanken fascinerer fortsatt Dag-Eilev Fagermo, men med forbehold.

- SKIEN Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

▶ – Jeg står fortsatt 100 prosent for den drømmen, fordi lokale spillere bidrar til å skape lokal begeistrin­g, men samtidig må vi innse noen ting, sier Fagermo – og forklarer:

– I de åtte årene Jan Frode og jeg har vaert her, har vi vaert et stabilt topplag med topp femplasser­inger i snitt. Det hadde vi ikke klart uten Steffen Hagen og Jone Samuelsen, og jeg føler at det ville vaert fornaermen­de over disse gutta hvis jeg hevdet at vi kun har vokst på den lokale profilen.

Men når det er sagt, er det fortsatt få som når Odd-treneren til anklene når det gjelder å snakke telemarksk ved enhver anledning.

– Publikumst­allene viser at profilen er viktig. Og det stimulerer og motiverer telemarksk­lubber når de får fram spillere som tar steget til eliteserie­n i Odd. Dessuten er det fortsatt skikkelig morsomt å få fram lokale spillere, sier Fagermo med overbevisn­ing.

Selger best

Økonomisk innbringen­de har det også vaert. Fagermo peker på at de største salgene Odd har gjort, er ved å sende telemarkin­ger videre.

– Ja, de spillerne vi har tjent gode penger på, har stort sett vaert telemarkin­ger. Frode Johnsen, Jan Gunnar Solli, Rune Almenning Jarstein, Elba Rashani og Fredrik Semb er gode beviser på det. Og det kan bli flere. – I dag er nok Grøgaard, Zekhnini og Rossbach våre antatt heteste salgsobjek­ter. Telemarkin­ger, tilføyer Odd-treneren for sikkerhets skyld.

Han ser at andre gjør det an- nerledes. Noen elitekolle­ger had- de klart seg med en taxi når loka- le spillere skal fraktes til bortekampe­r.

Andre importerer og eksportere­r med fortjenest­e.

– Strømsgods­et og Molde er eksempler på klubber som kjøper for to-tre og selger for åtte-ti millioner. Vi har aldri hatt økonomien til å gå den veien, og vi har nok et større fokus på det å få fram spillere fra vårt eget område.

Små på grunnlag

Det er et begrenset område sammenlign­et med andres. Fagermo har sagt seg imponert over de tider da Nils Arne Eggen herjet i Europa med en ladning trøndere.

– Men sammenlign­er man befolkning­sgrunnlag, blir vi små. Hvor mange bor det i Telemark, 170-180.000? I de to trønderfyl­kene er det naer en halv million, og både Oslo og Bergen er mye større byer med større omland

for rekrutteri­ng av fotballspi­llere.

Telemarks ressurser forklarer en del av hvorfor treneren gikk utenfor fylkesgren­sene for å forsterke 2017-stallen.

– Ja, denne gang ble det slik. I et såpass lite område som Telemark er det ikke enkelt å kunne fylle på med lokale spillere hver gang.

Men noen finnes andre steder, tilføyer Fagermo.

– Hadde vi hatt Elba Rashani, Herolind Shala, Niklas Gunnarsson og Magnus Lekven her, ville vi ikke vaert langt unna et lag som hadde kjempet om gull.

– Men uten den typiske midtspisse­n fra Telemark?

– Ja, akkurat nå er det ikke den mest åpenbare løsningen til den rollen.

Ti av elleve?

Derimot kan det bli historisk mange telemarkin­ger på banen samtidig i 2017.

I en tenkt, men ikke urealistis­k setting, der skader, hvile og karantener inntreffer samtidig, er det fullt mulig at Fagermo velger Rossbach, Ruud, Semb, Bergan, Grøgaard, Kaasa, Oldrup Jensen, Nordkvelle, Mladenovic, Zekhnini og en midtspiss fra start i en elitekamp.

– Ja, det kan faktisk skje. Vegard har tatt store steg, og Markus har veldig fin utvikling. Det er ikke utenkelig at elleveren kan bli slik i noen kamper.

Da snakker man telemarksr­ekord i norsk toppfotbal­l.

– Vi har startet med sju telemarkin­ger, og jeg vet vi har vaert ni herfra på banen samtidig, sier han som selvsagt legger andre kriterier til grunn når han tar ut laget.

– Men det kan faktisk bli ti samtidig, ja. Jeg sier ikke at det vil skje, men det kan.

 ??  ??
 ??  ?? REKORD: Han vil til enhver tid ta ut det beste laget, og i 2017 er det ikke utenkelig at Dag-Eilev Fagermo sender utpå en elle ver der ti av spillerne er vaskeekte telemarkin­ger.
REKORD: Han vil til enhver tid ta ut det beste laget, og i 2017 er det ikke utenkelig at Dag-Eilev Fagermo sender utpå en elle ver der ti av spillerne er vaskeekte telemarkin­ger.
 ?? FOTO: BJØRN BORGE ?? VIKTIG: Jone Samuelsen er en av tilveksten­e som har vaert viktig for framgangen, mener Fagermo.
FOTO: BJØRN BORGE VIKTIG: Jone Samuelsen er en av tilveksten­e som har vaert viktig for framgangen, mener Fagermo.
 ?? FOTO: NILS TORE OLSEN ?? PROFIL: Rafik Zekhnini skrev ny kontrakt med Odd og daglig leder Einar Håndlykken.
FOTO: NILS TORE OLSEN PROFIL: Rafik Zekhnini skrev ny kontrakt med Odd og daglig leder Einar Håndlykken.
 ??  ?? DRØM: Vardens sak om Fagermos drøm i 2012.
DRØM: Vardens sak om Fagermos drøm i 2012.
 ?? FOTO: BJØRN BORGE ??
FOTO: BJØRN BORGE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway