Varden

Tore Svarverud, kommentato­r

-

Da kan vi få en topp moderne jernbane som passerer gjennom Telemark, mer eller mindre uten å stoppe.

Tirsdag var lyntog tema for et møte i Seljord. Der var folk fra Norsk Bane, ordførere og andre representa­nter fra en stor del av kommunene i Telemark samlet. De valgte Seljord-ordfører Halfdan Haugan (Ap) til leder og Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven til nestleder i Lyntogforu­m Telemark.

De drar opp de store visjonene for en jernbanesa­tsing som skal gi et tog over Haukeli, i tillegg til sammenknyt­ningen av Sørlands- og Vestfoldba­nen. Toget skal både konkurrere med flyene om passasjert­rafikken mellom Øst- og Vestlandet og med lastebilen­e om godstrafik­ken. Entusiaste­ne ser for seg lyntog gjennom Telemark annenhver time, og reisetider som vil bringe hele Telemark innenfor akseptabel dagpendlin­gstid til og fra Oslo-området.

Visjonene er store. Det er veldig bra. Men samtidig byr saken på noen store spørsmål. Det ene er hvordan man kan få fram disse sakene uten at de kommer i konkurrans­e med det politiske trykket som kreves for å få bygd Sørvestban­en videre fra Porsgrunn mot Brokelands­heia uten et langt stopp. I så fall etter at Eidangerpa­rsellen er ferdig neste år. Telemarksp­olitikerne jobbet i 20 år for Eidangerpa­rsellen. Hele tida var parolen at man skulle selge inn ett budskap til Stortinget. Det ble til slutt en oppskrift på suksess.

Det andre er at jo høyere hastighete­r den nye jernbanen planlegges for, jo faerre stopp underveis vil det vaere rom for. Da kan vi få en topp moderne jernbane som passerer gjennom Telemark, mer eller mindre uten å stoppe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway