Varden

Nytt kraftig smell på Rafnes

- PORSGRUNN Eirik Haugen

DET SMALT: Mange hørte et høyt smell fra Rafnes onsdag.

I helga var det mange som ringte politiet etter et høyt smell fra Rafnes. I går kom det en nytt, kraftig smell.

– Det har akkurat vaert en dekompresj­on på anlegget, tilsvarend­e det som var i helga. Det har vaert et høyt smell og det kan bli fakling framover. Ingen personskad­e. Det hele har vaert udramatisk, meldte politiet.

Skjedde også i helga

I følge en beboer på Herøya skal smellet i helga ha vaert så kraftig at det ristet helt ned i kjelleren. Ledelsen på Rafnes forklarte da årsaken til det høye smellet.

– Vi kaller det en dekompresj­on. Det vil si at trykket i reaktoren avlastes når det går over et visst punkt. Innholdet i reaktoren kommer til friluft, men spres så mye at det ikke er eksplosiv blanding når det kommer ut. En trykkavsla­stning, forklarte Heidi Faukald, fabrikksje­f ved Ineos Bamble, til Varden mandag morgen.

– Hvor vanlig er det at dette skjer?

– Dette er vårt sikkerhets­system. Når trykket når over et visst punkt skal innholdet blåses ut og spres. Noen ganger er årsaken kjemisk, andre ganger mekanisk. Vi opplever at det skjer to til tre ganger i året. Vi har også fått tilbakemel­dinger om fra våre an- satte at de oppfattet at lyden var høyere nå enn ved tidligere situasjone­r, sier Faukald.

Ikke mange telefoner

Politiet i Telemark opplyser til Varden onsdag formiddag at det ikke har vaert mange telefoner til politiet etter dagens smell

– Men vi har vaert tidlig ute med å informere, så mange har nok fått med seg årsaken, sier politiets operasjons­leder.

 ??  ?? Onsdag smalt det igjen på Rafnes.
Onsdag smalt det igjen på Rafnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway