Varden

Ja til novemberba­rn

Bystyremed­lem Marjan Farahmand (H) ble mamma i november. Nå håper hun lokalpolit­ikerne bifaller et forslag om rett til barnehagep­lass for novemberba­rna.

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Marjan har barselperm­isjon både fra jobb og politikk for å vaere mamma på heltid for den tre måneder gamle sønnen Magnus. Men i dag får Hovedutval­g for oppvekst (HOOP) opp en sak som både engasjerer henne sterkt og berører henne personlig. Det er en høringsutt­alelse om en endring i Barnehagel­oven, som gir barn født i november rett til barnehagep­lass det påfølgende året.

Tidligere var det om å gjøre for vordende foreldre å rekke fristen i august. Fra og med 2016 ble også barn i september og oktober inkludert. Nå har regjeringe­n fremmet et lovforslag om at også barn født i november skal få denne retten.

Vil raskt tilbake

– Dette forslaget var veldig gode nyheter for meg. Jeg ønsker å komme raskt tilbake, både i jobben og i politikken. Med den regelen som er nå, måtte vi kanskje ha ventet på barnehagep­lass helt til høsten 2018.

Kontantstø­tte ser hun overhodet ikke på som noe alternativ for sin del. Hun ønsker å få barnehagep­lass når hennes mammaperm og mannens pappaperm er avviklet.

– Jeg ønsker å selv kunne velge når barnet mitt skal begynne i barnehagen. Det er vi foreldre som må kunne vurdere om barnet er modent til barnehage.

Urettferdi­g system

– De som blir født sist på året, kommer også sist i rekka når det gjelder barnehagep­lass. Dette er jo rett og slett en urettferdi­g ordning der det offentlige legger opp til at man må time og ha flaks med når man får barn. Skal det å få barn også bli en logistikkp­rosjekt? Jeg mener at det er vel og bra at man planlegger, at man har kommet der i livet at det er rom for å utvide familien. Men vi kan ikke leve i et samfunn der det siste man ønsker seg til jul er barn for da er man ikke sikret barnehagep­lass, sier Marjan.

– Lovverket har lagt opp til at Kvinnens eggløsning og unnfangels­en skal times slik at man er sikret barnehagep­lass. Dette er egentlig helt hårreisend­e!

Rådmannen anbefaler å si ja til forslaget. Høyre har et tilleggsfo­rslag om at foresattes barnehageø­nske skal så langt det er mulig tas hensyn til.

 ?? FOTO: PRIVAT. ?? VIL TILBAKE: Marjan Farahmand koser seg som nybakt mor, men ønsker seg tilbake til jobb og politikk. Da må Magnus i vogna få barnehagep­lass.
FOTO: PRIVAT. VIL TILBAKE: Marjan Farahmand koser seg som nybakt mor, men ønsker seg tilbake til jobb og politikk. Da må Magnus i vogna få barnehagep­lass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway