Varden

Flere får billig eller gratis barnehage

Stadig flere barn i familier med liten inntekt får gratis kjernetid eller billigere barnehage. Men kunnskapsm­inisteren er ennå ikke fornøyd.

- Anne Marjatta Gøystdal, NTB

I fjor fikk 8.000 flere barn billigere barnehage sammenlign­et med året før. Like stor var økningen i antall barn som får gratis kjernetid.

Svaert gledelige tall, mener kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen (H), som likevel håper enda flere oppdager ordningen.

– Jeg mener den er underbrukt. Jeg tror årsaken er at man selv må ta greie på det og sørge for å sende inn søknad, sier han til NTB.

Til sammen fikk litt over 33.000 barn billigere barnehage, mens drøyt 18.000 barn fikk gratis kjernetid i fjor.

Treåringen­e inn i ordningen

Økningen skyldes hovedsakel­ig at treåringen­e ble innlemmet i gratis kjernetid fra i fjor høst. Det kom i stand etter at regjeringe­n og samarbeids­partiene ble enige om å utvide ordningen.

Men en del av forklaring­en på at flere har fått billigere barnehagep­lass, er at moderasjon­sordningen er i ferd med å bli bedre kjent, heter det i den årlige oppsummeri­ngen fra Utdannings­direktorat­et.

Kommunene oppgir å ha brukt over 433 millioner kroner til redusert foreldrebe­taling på grunn av lav husholdnin­gsinntekt. Det er omtrent en dobling fra 2015.

Vurderer lovfesting

Røe Isaksen mener det er så enkelt som at økonomi er en terskel for mange.

– Gode barnehager bidrar til at barn får en god start i livet. Vi er opptatt av å senke foreldrebe­talingen for dem som har minst. Vi vet at for noen foreldre er prisen en grunn til at de velger å ikke ha barna sine i barnehagen, sier kunnskapsm­inisteren.

Kunnskapsm­inisteren la inn 10 millioner kroner til kommunene i statsbudsj­ettet slik at de kan orientere om ordningen og drive oppsøkende virksomhet. Målet er saerlig å nå familier med minoritets­bakgrunn.

– Kanskje kan det vaere aktuelt at kommunene får lovfestet plikt til å gjøre dette, sier Røe Isaksen.

Mange når ikke pedagognor­m

Det gikk noen faerre barn i barnehage i fjor enn året før, men det var en økning blant de yngste barna. Det skyldes økte fødselskul­l og at også barna født i september og oktober skal ha rett på plass fra de fyller ett år.

Den årlige oversikten viser også at flere barnehager enn tidligere oppfyller norm om pedagogisk bemanning, opp 4 prosentpoe­ng fra året før.

Fortsatt får 19 prosent dispensasj­on fra kravet, mens 7 prosent ikke oppfyller normen. Dermed går 15.000 barn i en barnehage som ikke oppfyller pedagognor­men.

Røe Isaksen peker på at det går i riktig retning.

– Vi vil bruke over 400 millioner kroner på å ansette flere barnehagel­aerere fra høsten, sier han.

Flere får tilrettela­gt hjelp

Det er samtidig en jevn økning av barn som får spesialped­agogisk hjelp og prioritert­e tiltak. Over halvparten av barnehagen­e har blitt tildelt ekstra ressurser til barn med ekstra behov.

– Generelt er det slik med denne type hjelp at den kommer for sent. Så i utgangspun­ktet er det bra at flere fanges opp og får hjelp tidlig, sier Røe Isaksen.

Andelen med spesialped­agogisk hjelp øker med alderen, og det er flest femåringer som mottar ekstra støtte.

 ??  ?? BILLIGERE: Flere barn enn tidligere har redusert betaling eller gratis kjernetid i barnehagen.
BILLIGERE: Flere barn enn tidligere har redusert betaling eller gratis kjernetid i barnehagen.
 ?? FOTO: AUNDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? ANSETTER FLERE: - Vi vil bruke over 400 millioner kroner på å ansette flere barnehagel­aerere fra høsten, sier kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.
FOTO: AUNDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ANSETTER FLERE: - Vi vil bruke over 400 millioner kroner på å ansette flere barnehagel­aerere fra høsten, sier kunnskapsm­inister Torbjørn Røe Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway