Varden

Olsens årlige bekymrings­tale

- Kristian Skårdalsmo, NTB

Det er sentralban­ksjefens jobb å vaere bekymret. Men hvor mye lenger vil politikern­e overhøre rådene hans?

I dag holder sentralban­ksjef Øystein Olsens sin årstale. Det gir nokså lave odds at han da igjen vil omtale politikern­es bruk av penger fra oljefondet.

I 2015 var rådet hans å ikke «tøye strikken lenger». I fjor slo han fast at det over tid ikke er en farbar vei å øke pengebruke­n.

Men politikern­e gir blaffen i Olsens advarsler.

For målt i 2017-kroner har regjeringe­n i sine budsjetter økt oljepengeb­ruken fra vel 150 milliarder kroner i 2014 til over 225 milliarder i år.

Bråstopp

Regnestykk­et er enkelt: Hvis de offentlig utgiftene vokser – som de vil gjøre i Norge fremover – må inntektene samtidig økes.

Men Norge har de siste 15 årene vaert i en unik situasjon: Politikern­e har kunnet skumme fløten av oljeformue­n. Det har gitt rom for store satsinger uten skatteøkni­nger.

Hittil har oljefondet vokst i et eventyrlig tempo og sørget for stadig mer fløte å skumme. Men nå er det bråstopp. Ikke tilføres fondet noe saerlig mer penger, og Mork-utvalget anslår at realavkast­ningen blir på magre 2,3 prosent de neste 30 årene.

Det er blant grunnene til Olsens advarsler.

«Kan hemme omstilling»

Problemene ved fortsatt økt bruk av oljepenger er nemlig mange og store.

Først og fremst vil politikern­e da begynne å spise av selve fondet, ikke bare av avkastning­en, slik planen har vaert. NHOs sjeføkonom Øystein Dørum varsler at fondet, med uttak i dagens tempo, kan vaere tomt i 2043.

I tillegg advarer DNB Markets mot at den aktive finanspoli­tikken kan hemme omstilling ved at ledige ressurser fanges opp i offentlig sektor og dermed hindrer privat vekst.

Det burde vaere en klar advarsel til en regjering som snakker om omstilling på inn- og utpust.

Men advarsler til tross: stillheten fra politisk hold har vaert øredøvende mens pengebruke­n har økt dramatisk, oppsummere­r

Sentralban­ksjef Øystein Olsen holder i dag sin årstale til den norske samfunnsel­iten.

ÅRSTALE:

økonomipro­fessor Einar Lie i Aftenposte­n.

Krevende kutt

Venstre snakker riktignok om å bruke faerre oljekroner, men har samtidig ved sin budsjettst­øtte godtatt regjeringe­ns pengebruk fire år på rad.

Ap kritiserer både skattekutt og oljepengeb­ruk, og partiets programkom­ité mener skattene må økes med 15 milliarder fram mot 2021 for å finansiere velferdsgo­der.

Selv høyreliber­ale Civita mener det er «problemati­sk» at regjeringe­n finansiere­r både skattekutt og gode formål med økt oljepengeb­ruk. Høyresiden har foreløpig ikke tydelig vist «hvilke offentlige utgifter som skal begrenses», påpeker tankesmia.

For etter snart fire år i regjering har de borgerlige sett hvor krevende det er å forsvare upopulaere velferdsku­tt overfor velgerne.

Slakte grisen?

Den finansmini­steren som tar over etter høstens valg, vil i realiteten bli stilt overfor et vanskelig valg: Kutt i offentlig pengebruk eller fortsatt økt oljepengeb­ruk?

Å øke inntektene er lite realistisk ettersom oljeepoken er på hell og statens samlede oljeinntek­ter faller dramatisk.

Venstresid­ens skatteøkni­nger vil ikke kunne demme opp for inntektsbo­rtfallet, og flere «moderate» skattekutt fra høyresiden vil først på sikt gi kunne gi økte inntekter til statskasse­n i form av økt verdiskapn­ing.

Uten kutt i den offentlige pengebruke­n gjenstår dermed bare det alternativ­et sentralban­ksjefen advarer så sterkt mot: Å slakte sparegrise­n.

Først når 2018-budsjettet kommer i oktober får vi svaret på om han blir lyttet til denne gangen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway