Varden

Franske fotgjenger­e går mer på rødt

- STRASBOURG

Franskmenn har rykte på seg for å gå sine egne veier og ikke bry seg om hva andre sier. Ny forskning på fotgjenger­e bekrefter stereotypi­en.

Forskere ved universite­tet i Strasbourg i Frankrike har analysert fotgjenger­es bevegelser ved tre fotgjenger­overganger i Strasbourg og fire i byen Nagoya i Japan. De registrert­e 3.814 gate- kryssinger Strasbourg og 1.631 i Nagoya, hvorav 42 prosent i Frankrike og 2 prosent i Japan ble foretatt på rødt lys. Menn og unge er mer tilbøyelig­e til å gå på rødt enn kvinner og eldre. Og franskmenn er altså 20 ganger mer tilbøyelig til å gå på rødt enn japanere.

– Franskmenn har mindre respekt for regler. Vi er mindre opptatt av sosial anerkjenne­lse, sier Cedric Sueur, som ledet forskertea­met, i en artikkel i Royal Society Open Science.

– Det er ikke det at man er mer redd for bot i Japan enn i Frankrike. Folk i Japan bryr seg mer om hva andre syns om dem.

Gruppeoppf­ørsel, flokkmenta­litet, spiller en stor rolle for fotgjenger­es sikkerhet, ifølge forskninge­n, som har til hensikt å finne målrettede tiltak for å forebygge ulykker innen ulike kulturer.

Ifølge Verdens helseorgan­isasjon dør nesten 300.000 fotgjenger­e i trafikken globalt hvert år.

(NTB)

RØDT LYS:

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Svaert mange franske fotgjenger­e ville krysset gaten her.
FOTO: NTB SCANPIX Svaert mange franske fotgjenger­e ville krysset gaten her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway