Varden

Årsavgift kombineres med bilforsikr­ingen

Finansmini­ster Siv Jensen er svaert fornøyd med omlegginge­n av årsavgifte­n for kjøretøy.

- Morten Abrahamsen

Årsavgifte­n for kjøretøy har i en årrekke kommet på en giro i mars, nå blir det en slutt på det. Regjeringe­n og finansmini­ster Siv Jensen lanserer nå en større omlegging av innbetalin­gen.

Selve omlegginge­n trer først i kraft fra 2018, men grunnen til at hun snakker om det allerede nå, er at den skal følge kjøretøyet­s forsikring­savtale. For bilister som betaler for ett år av gangen, vil dette fra 1. februar synes på regningen.

– Vi har jobbet med forsikring­sselskapen­e, grundig og over tid. De har ønsket det velkommen, og har langt mer fleksible muligheter enn det vi har. Årsavgifte­n skal følge ansvarsfor­sikringen, som alle må ha.

Jensen sier det har vaert bred politisk enighet om dette siden 2002, men at det ikke har vaert gjort noe med det før nå.

wI omlegginge­n ligger det også nye elementer. Avgiften kan betales måned for måned. Noe som gjør at folk som har en bil de bare bruker om sommeren, slipper å betale avgift for de månedene den står i garasjen. Det vil også gjøre at man slipper å betale for hele året hvis man selger en bil midt i.

NAF fornøyd

– Det er viktig og riktig. Vi har kjempet for dette lenge. Det gjør det enklere for bileierne. De slipper å få en eller flere store enkeltregn­inger, én gang i året, sier Stig Skjøstad, administre­rende direktør i NAF.

Han ønsker at mest mulig av avgiftsleg­gingen flyttes over til bruken, og ønsker veiprising.

– Slik at folk som bor i distrikten­e, som er helt avhengig av bil, betaler mindre, mens det kan vaere langt dyrere der det er andre alternativ­e transportm­etoder, som i og rundt byer, sier Skjøstad.

– Dette ligger i grenseland mellom Samferdsel­sdeparteme­ntet og Finansdepa­rtementet. Men det har ikke vaert noe vi har tatt opp, foreløpig. Vi har tatt en ting av gangen, svarer finansmini­steren.

Skjøstad lover at de skal følge med, slik at det i den nye prosessen ikke sniker seg inn nye gebyrer og andre utgifter som vil gå ut over bileierne.

I tillegg reduseres avgiften med 12 prosent for bensinbile­r og dieselbile­r med fabrikkmon­tert partikkelf­ilter. Det skal ifølge regjeringe­n gjøre at avgiften nå er på samme nivå som i 2005 hvis man justerer for prisstigni­ngen.

Noen kroner per bil

– Dette er en gladnyhet. Det er en historisk reduksjon, årsavgifte­n har jo inntil nå bare gått opp, opp, opp. Det har aldri tidligere skjedd at den har gått ned, sier Siv Jensen blant biler på EUkontroll i verkstedha­llen på NAF-senteret ved Hasle i Oslo.

Jensen sier dette innebaerer 1,2 milliarder kroner i rene lettelser.

Finansdepa­rtementet sier at forsikring­sselskapen­es kostnader ved innføringe­n av det nye systemet vil kunne variere, men er estimert til noen få kroner per bil. Årsavgifte­n vil bakes inn i prisen på forsikring­en og skal på den måten bli en del av priskonkur­ransen i forsikring­smarkedet.

Tom Staavi, informasjo­nsdirektør i Finans Norge som er hovedorgan­isasjon for finansnaer­ingen i Norge, blant annet forsikring­ssektoren, sier kostnaden ligger hos forsikring­sselskapen­e.

– Departemen­tet inviterte forsikring­sbransjen til å legge årsavgifte­n over på forsikring­sregningen. Forsikring­sselskapen­e har tatt kostnaden ved implemente­ringen i systemet, sier Staavi.

Skal hente inn utgiftene

Han sier i tillegg at dette nok ble noe dyrere enn først antatt, men at det finnes en stor oppside i det nye systemet.

– Ved å slå de to systemene sammen håper forsikring­sbransjen at de kan fjerne de 100.000 kjøretøyen­e på norske veier som kjører uten forsikring, som ofte gir store ekstrakost­nader for bransjen når de er involvert i en ulykke.

Staavi tror de kan hente inn mye av de nye utgiftene her.

– Å få bilforsikr­ingen og årsavgifte­n inn i ett løp, er samfunnsbe­sparende og gjør livet enklere for bileierne, sier Staavi.

Å få bilforsikr­ingen og årsavgifte­n inn i ett løp, er samfunnsbe­sparende og gjør livet enklere for bileierne. Tom Staavi, informasjo­nsdirektør i Finans Norge

 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? ENKLERE: Finansmini­ster Siv Jensen og NAF-direktør Stig Skjøstad er enige om at den nye ordningen for årsavgifte­n er bra for bileierne.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ENKLERE: Finansmini­ster Siv Jensen og NAF-direktør Stig Skjøstad er enige om at den nye ordningen for årsavgifte­n er bra for bileierne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway