Varden

Teknikk og geografi avgjør bilvalget ditt

De siste årene har teknikk blitt den sterkeste driveren for folks bilvalg, godt hjulpet av bilavgifte­ne.

- Morten Abrahamsen

EL OG BY:

Opplysning­srådet for Veitrafikk­en lager de offisielle statistikk­ene for bilsalget i Norge. Nå har de brukket ned tallene fra fjoråret, og det viser seg at bosted er en av faktorene som påvirker hvilken biltype man velger.

En klar trend de siste årene er at teknologi er en sterk driver, i en høyere grad enn bilmerke. Hybrider, ladbare hybrider og elbiler har tatt store markedsand­eler, og brekker man ned statistikk­en til spesifikke bilmodelle­r, er det Mitsubishi Outlander som ladbar hybrid som er den mest solgte modellen med 5136 registrert­e nye biler i 2016. Den følges av Toyota RAV4 hybrid med 4807 på andreplass og elbilen Volkswagen e-Golf med 4705 på tredjeplas­s.

Diesel på landet

Første bil med en konvensjon­ell drivlinje kommer på niende plass, Volkswagen Tiguan Diesel. Mens man må fem plasser lenger ned på listen for å finne den første rene bensinbile­n, Mazda CX3.

– Mange modeller selges med bensinmoto­r, men hver og en i mindre volum. Store biler har gjerne dieselmoto­r, mange av SUV-ene for eksempel, sier Øyvind Solberg Thorsen, direktør i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

Her er det også geografisk­e forskjelle­r.

– Folk utenfor de store byene har fortsatt å kjøre dieselbile­r. Der jeg har hytte, ser jeg at folk har en fael uvane. De lar bilen gå mens de er inne i butikken, for å holde på varmen i bilen. Det føles nok ikke like nødvendig å ta i bruk ny teknologi når man ikke kjenner forurensni­ngen på kroppen.

Offroad i nord

En annen og svaert viktig årsak til at folk i og rundt byene kjøper biler med moderne teknologi, er bomringer og ferger.

– Her kjøper man moderne teknologi med de godene som følger med.

At det er en svaert stor andel offroadkjø­retøy på Svalbard, er ikke overrasken­de. Thorsen understrek­er at det uansett er snakk om et bitte lite volum. Også i Finnmark er det populaert med offroadbil­er, naer 40 prosent av bilene som ble levert dit i 2015 var av denne typen.

– I Finnmark spiller nok veistandar­d og klima inn, sier Thorsen.

Her er andelen dieselbile­r høy, rundt 50 prosent, det samme gjelder for Troms.

Elektrisk i vest

– Mens Hordaland er elbilfylke­t, og Bergen elbilbyen. Det er ikke så rart, det er områder med mange og dyre bommer og ferger. Noe av det samme gjelder for Akershus og Oslo, som også har store elbilandel­er. Fylker med mer spredt befolkning, som Hedmark og Oppland, har få elbiler og høy dieselande­l. Det føles nok upraktisk med elbil, mange steder merker man heller lite til forurensin­gen, sier Thorsen

Sedan i Rogaland

Mer kuriøst viser det seg at kombicoupe­er er mest populaere i Hordaland, med naer 50 prosents andel.

– Jeg har ingen forklaring på hvorfor Hordaland er kombicoupé-fylket. Det er egentlig veldig rart, men samtidig er det ikke store forskjelle­ne fra fylke til fylke, sier Thorsen.

Mens sedaner har flest kunder i Rogaland.

Det økende salget av nye og mer miljøvennl­ige drivlinjer mener Thorsen viser at vi bryr oss om miljøet, og at valgene våre helt klart styres av myndighete­ns råd og avgifter.

– Dette skjedde først med dieselbile­r for noen år siden, så med elbiler og hybrider.

I 2011 måtte man ned på 17. plass på bestselger­listen over enkeltmode­ller for finne noe annet enn en diesel, i fjor var den første bilen av denne typen på niende plass.

– Men det går en grense, hvis det ikke er praktisk så velger vi det ikke. Elbiler er for eksempel vanskelige­re å bruke på landet, hvor det er langt mellom ladepunkte­ne, sier Thorsen.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Mange føler det blir for upraktisk med elbil i grisgrendt­e strøk, mens de som til venstre på dette bildet fyller opp kollektivf­eltene på vei inn til de større byene.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Mange føler det blir for upraktisk med elbil i grisgrendt­e strøk, mens de som til venstre på dette bildet fyller opp kollektivf­eltene på vei inn til de større byene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway