Varden

Endelig rom for sorg

Snaut åtte kvadratmet­er til samtale med sørgende gjør en stor forskjell på Lindrende avdeling.

- SKIEN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

MYE EGENINNSAT­S BAK:

Heretter slipper den som nettopp har mistet et naert familiemed­lem å tørke tårene i korridoren eller i stua på kommunale Skien helsehus. De 20 pleierne har sammen med vaktmester­en forvandlet et tøyrom for kluter, håndklaer og utstyr til et innbydende samtalerom for pårørende. Dette har kommet i stand mye takket vaere pengegaver fra etterlatte og lokale foreninger.

– Vi har innredet rommet selv, men vaktmester­en har også gjort en kjempejobb, roser spesialsyk­epleierne Unni Thingstad Sivertsen og Signe Westland Ward. De berømmer også støtten fra sin nye sjef, Elisabeth Westli, som i høst overtok som enhetslede­r for Avklaring, lindrende og sosialmedi­sinsk senter.

Spesialsyk­epleierne mener det nye samtalerom­met er til stor hjelp for å passe på at pårørende som forlater avdelingen skal føle at de har blitt sett, møtt og ivaretatt på en god måte.

Dødsleie

Avdelingen har bare sju sengeplass­er, men tar seg av mange voksne pasienter i året. Hit kommer bare de som har kort levetid igjen, en stor gruppe etter å ha kjempet mot kreft. Avdelingen kan ha to til tre dødsfall i løpet av en uke. Behovet for samtalerom kan melde seg så å si daglig.

Etterlatte givere har også uttrykt ønske om at alle pasientrom­mene burde hatt tv. Gavene

HJEMMESTRI­KKET:

viser seg å rekke også til dette. Snart kan man se fjernsyn med enda flere kanaler på alle rom og i felles stue.

Den kommunale avdelingen har vaert på flyttefot en rekke ganger siden oppstarten på Gulset i 2003. Første flytting skjedde i 2007, til Bakkane, som en «tilrettela­gt avdeling» for lindrende enhet, med medisinrom, samtalerom, personalro­m og arbeidsrom, stue og kjøkken. Noen av disse godene forsvant da lindrende enhet flyttet til høyblokka i Skien helsehus like ved Sykehuset Telemark i 2013 – og så igjen bort til lavblokka i 2015.

Strikker nye venner

På siste stoppested har de ansatte stått på for å gjøre det beste ut av lokalene. Ikke bare har de selv skaffet og skrudd sammen møblene til samtalerom­met. Vår og ettersomme­r sørger de også for at terrassen blir oppmuntren­de beplantet, nesten som en jungel.

De siste ukene har pleierne til overmål brukt fritiden til å strikke en bøtte «hjertevenn­er», som barn av pårørende kan få.

– Et av barna ga sin utvalgte umiddelbar­t klengenavn­et til bestefaren som nettopp hadde gått bort, smiler sykepleier­ne.

 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? Et tøyrom er delvis på dugnad gjort om til en sårt tiltrengt samtalerom for pårørende på Lindrende avdeling ved Skien helsehus. For en drøy uke siden ble rommet tatt i bruk. Vindu kommer senere. F.v. enhetslede­r Elisabeth Westli, sammen med...
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM Et tøyrom er delvis på dugnad gjort om til en sårt tiltrengt samtalerom for pårørende på Lindrende avdeling ved Skien helsehus. For en drøy uke siden ble rommet tatt i bruk. Vindu kommer senere. F.v. enhetslede­r Elisabeth Westli, sammen med...
 ??  ?? På fritiden har pleierne strikket kurven full av hjertevenn­er. Barn i sørgende familier kan plukke med seg en hjem.
På fritiden har pleierne strikket kurven full av hjertevenn­er. Barn i sørgende familier kan plukke med seg en hjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway