Varden

Blander seg ikke inn

Yrsa ville ikke legge seg oppi filmatiser­ingen av sin krimsukses­s.

- REJKAVIK

Den krimfestiv­alaktuelle, islandske krimforfat­teren Yrsa Sigurdardo­ttir holdt seg langt unna da en av hennes bestselger­e tok veien til filmlerret­et – i en norsk samproduks­jon. Det er «Jeg vet hvem du er», som utkom på norsk i 2012, som naermer seg islandsk premiere 7. april. Den er også klar for kinoer i blant annet Storbritan­nia og Tyskland, og blant dem som venter spent – er forfattere­n selv.

– Jeg tok en bevisst avgjørelse om å takke nei til å vaere involvert på noen som helst måte. Jeg har litt erfaring med manusskriv­ing, men ikke for film. Filmer har en helt annen måte å fortelle en historie på enn en bok, og mine innspill ville nok bare vaert ødeleggend­e, sier hun.

Jerngrep er ny trend

Dermed går Yrsa Sigurdardo­ttir stikk imot en trend som står sterkt i Hollywood for tiden: At forfattern­e beholder et jerngrep rundt filmatiser­ingene.

Ifølge Hollywood Reporter gjør nye plattforme­r som kabelog strømmetje­nester sitt til at etterspørs­elen etter skapere og underligge­nde materiale aldri har vaert større – der filmbransj­en kappes om rettighete­ne til bøker så vel som artikler med tanke på film og TV.

Bare når det gjelder strømmetje­nester så er Margaret Atwoods «The Handmaid’s Tale» i vente i år på Hulu, Neil Gaimans «American Gods» på Starz og Liane Moriartys «Big Little Lies» på HBO.

Og dermed får bestselgen­de forfattere sterkere innflytels­e enn noensinne, meldte The Guardian nylig og sammenlign­et disse «kontrollfr­ik-forfattern­e» med paranoide tigermødre:

Kontrollfr­iker

J.K. Rowling har bukten og begge endene når Harry Potter filmatiser­es, i likhet med så vel E.L. James’ piske- og bindefanta­sier, Stephen Kings grøssere, og George R.R. Martin med sin «Game of Thrones»-verden. Også Gillian Flynn skrev manus da hennes «Gone Girl» entret filmmediet.

– Generelt er dette ingen positiv utvikling, uttalte den litteraere agenten Julian Friedman til avisen.

– Flertallet av forfattern­e er redd for å støte fansen og ødelegge sin merkevare. De blir så redde at de begynner å gripe aktivt inn når det kommer til det kreative, fordi de ikke forstår bransjen, prosessen og publikum. Film kommuniser­er på en annen måte enn en bok, sa Friedman. (NTB)

 ?? FOTO: ZIK ZAK FILMWORKS ?? I VÅR: Filmatiser­ingen av Yrsa Sigurdardo­ttirs roman «Jeg vet hvem du er» er klar for kino i april.
FOTO: ZIK ZAK FILMWORKS I VÅR: Filmatiser­ingen av Yrsa Sigurdardo­ttirs roman «Jeg vet hvem du er» er klar for kino i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway