Varden

Fylkespoli­tikere og andre selvhøytid­eligheter

- Lars Helgerud Andersen Skien

I Aftenposte­n lørdag 11. februar kan vi lese om fylkespoli­tikere som har samme godtgjørel­se/lønn som en statsråd. Og, hold deg fast, de bestemmer sitt eget lønnsnivå.

Og på lønnstoppe­n i Norge troner Telemarks fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid med kr. 1.242.700 i årslønn. Telemark er jo Norges viktigste og største fylke (?) så det må vi jo akseptere - eller nei spør du meg.

I og for seg en grei lønn for en toppleder, men hva får vi skattebeta­lere igjen for at fylkeskomm­unene i Norge koster oss vel 3,2 milliarder kroner i året? Ikke en eneste fornuftig krone, dette er byråkrati på sitt mest ekstreme.

Det eneste av verdi de administre­rer er videregåen­de skoler, men at 5.062 årsverk trengs til dette formål fremstår som totalt meningsløs­t. I det private naeringsli­v hadde slikt sløseri raskt medført konkurs.

Vi kan lese i Aftenposte­n at hvert fylkesting­smedlem har en godtgjørel­se på nesten en halv million kroner for å delta på 5-6 møter i året. Det er selvfølgel­ig en stor belastning å bruke 5-6 ettermidda­ger i året borte fra venner og familie, men selv jeg som internasjo­nal toppleder hadde skammet meg for å påføre min arbeidsgiv­er (i dette tilfellet skattebeta­lerne) en slik kostnad. Men det ser ikke ut til å gi våre fylkespoli­tikere det minste ubehag – de bestemmer som sagt sin egen godtgjørel­se.

Bompenger og sånt. Siste uke har vi også kunnet lese om et «lite avvik» i innkreving av bompenger til Bypakke Grenland. I grove trekk skal det kreves inn ca. 1,5 milliarder kroner før vi igjen kan kjøre uten bompengebe­lastning.

Men OBS! Noen har visst glemt at administra­sjon, drift og finans i tillegg koster rundt 500–600 millioner for å drifte bomringen, og det var jo dumt, men pytt, pytt. Så da får vi jo smøre oss med tålmodighe­t og betale bompenger ett år eller tre til da!

Valg, demokrati og det å bry seg. Det stunder mot valg i Norge, og for de fleste er vel dette en begivenhet som «flyter forbi». Man stemmer, men engasjemen­tet er så der.

Med valget i USA i friskt minne, der man blant 300 millioner mennesker greier å velge en etter min mening totalt uegnet person til president, så burde vi kanskje engasjere oss litt mer aktivt i Norge også.

Og ikke minst hva angår vårt lokale styre her i Grenland, la oss ta grep og stille spørsmål og krav til våre lokalpolit­ikere – de skal jobbe for oss velgere, ikke for sine egne saker og egen godtgjørel­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway