Varden

Bukken og havresekke­n

- Knut Schüller

Vi må ha en konsekvens­utrenoing (KU), vi må ha fakta på bordet det er demokratis­k med en KU. Tiltakshav­ere, og et fåtall tilhengere, promoterer deponiet etter beste evne.

Konsekvren­sutredning­en utføres av NOAH og Norcem, altså bukken til havresekke­n. Det var vel Kristin Halvorsen som en gang uttalte at en KU utført av tiltakshav­ere aldri blir objektiv. Hva tenker dere som leser dette, har denne KU-en tillit?

Men dere, les

oversikten under så er vel disse opplysning­ene KU god nok for folk flest med vanlig sunt norsk bondevett. Unntaket er foruten tiltakshav­ere de norske miljømyndi­ghetene, represente­rt ved henholdsvi­s Miljødirek­toratet, og Klima og Miljødepar­tementet.

Det er planlagt

plassert et anlegg som skal ligge oppe i dagen, hvor selve «avfallsgip­sen» skal dannes, flyveasken skal forbehandl­es, «avgiftes» ifølge NOAH, for deretter å luftes i 3 uker før den blandes med forurenset svovelsyre. Jeg har stilt spørsmål til NOAHs produktsje­f i Brevik Egil Solheim hva denne «luftingen» vil ha å si for luftkvalit­eten i området, henvendels­en er ikke besvart, selv etter purring. Det anser jeg som en handling som ikke innbyr til tillit.

Til slutt vil

jeg gi en deg en oversikt over ulykker ved anlegget på Langøya: Hadde de giftige gass- utslippene, eksplosjon­ene og brannene over øy og fjord som inntraff fra Langøya i 10-årsperiode­n 19932004 skjedd med lokasjon Brevik, ytterst få hundre meter fra 1.000 menneskers boliger, i motsetning til 4-5 km fra folk, ville det med rette blitt oppvask.

26. april 1993

gikk det galt. Den giftige gassen som oppsto la seg som en tykk sky over Langøya og fjorden. Folk ble kvalme i Holmestran­d, 4 km unna, skriver Aftenposte­n. -

10. august 1998:

VG melder - En gul gass-sky av nitrøse gasser la seg over Langøya og fjorden. Farlig for mennesker, sa Bellona, og anmeldte NOAH, som midlertidi­g stengte hele anlegget. Barnesykdo­mmer må en kanskje tåle, som i Brevik i 2001. Nei takk.

17. mai 2004:

En stor eksplosjon i filterstøv, med større bygningssk­ader og etterfølge­nde mindre brann. Uhellet skjedde like før klokken 19.00, opplyser NOAH til Aftenposte­n. Et alvorlig produksjon­suhell oppsto på NOAHs anlegg for behandling av farlig avfall på Langøya, skriver Bellona.

Men så, aktualiser­t

av Breviksake­n og miljøbeveg­elsen, opplyser dir. Hartmann i NOAH i en nyhetsmeld­ing i 2015 at de ikke kjenner til eksplosjon­er på Langøya i det hele tatt, kun en mindre brann i et magnesiumb­asseng, nemlig etterfølge­nde hendelse samme år.

25. nov 2004,

NOAH omtaler: Brannen startet ved selvantenn­ing av magnesium. Bassenget hvor brannen startet ligger i sikker avstand fra bygningsma­ssen på Langøya. Det var ingen personer i umiddelbar naerhet.

5. juli 2007:

Re Venstre viser til flere uheldige hendelser i virksomhet­en på Langøya de siste årene. Uspesifise­rt. Også etter 2010 har det vaert hendelser med gassutvikl­ing og lukt langt utover fjorden.

Disse fakta må

legges til grunn ved avgjørelse­n, og det er et krav at befolkning­ens helse, miljø og sikkerhet skal gis første prioritet.

Jeg kan også

opplyse om at Huseiernes landsforbu­nd allerede varsler søksmål hvis Brevik vedtas, dette i følge NRK. Følg oss, og delta på de møter og aksjoner som annonseres etterhvert.

 ??  ?? GODE GRUNNER TIL NEI: Artikkelfo­rfatteren viser til en rekke hendelser som etter hans syn burde vaert nok til å si nei til deponi i gruvene under Norcem og deler av naerområde­t. FOTO: Bjørn Harry Schønhaug
GODE GRUNNER TIL NEI: Artikkelfo­rfatteren viser til en rekke hendelser som etter hans syn burde vaert nok til å si nei til deponi i gruvene under Norcem og deler av naerområde­t. FOTO: Bjørn Harry Schønhaug

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway