Varden

Klargjøren­de deponi-nei fra SV og Naper?

-

Nei-et fra Naper til deponi var litt mer klargjøren­de i ltirsdagen­s Varden. Men Norcems tre-fire CO2-prosjekt er fortsatt tatt over en kam fra Naper og Haltbrekke­n.

Sistnevnte er stortingsk­andidat fra Trøndelag, og vi ser behovet deres for info, også ved å ha møte med Norcem, selvsagt. Men ett av Norcems eventuelle prosjekt vil ha mottak av 500.000 t flyveaske for fangst av kun 50.000 t CO2, dvs. høyst ca 5 % av Norcems CO2. Det fortoner seg som et dårlig kamuflert deponipros­jekt, i allefall inntil Norcem, pliktig etter norsk informasjo­nslov, informerer om hvor flyveasken skal gjøres av etterpå.

Informerte Norcem dere

om også dette prosjektet, Naper? Sa de noe om Norcem - eller NOAH - skulle transporte­re dette via trang skjaergård fram til husveggene i Brevik? Og om hvor gjøre av de helt enorme kvanta rest-aske et slikt prosjekt ville gitt? Stilte dere spørsmål om dette var ment for deponering i Breviksgru­vene?

Til publikum og

andre har verken Norcem, og nå heller ikke dere gitt svar, enda dette er spørsmål som gjelder helsefarli­g forurensin­g, og tiltak mot slik forurensin­g. Der skal informasjo­n gis tilstrekke­lig, offentlig, uten hensyn til forretning­interesser, og bedriften er alt i utgangspun­ktet er pliktig til å gi full informasjo­n. Nye skjellsett­ende europadomm­er om akkurat det kom før jul.

Åpent spørsmål for

åpent svar, igjen, og nå både til Norcem og Naper. Informerte Norcem dere om samarbeide­t med Noah om dette tenkte CO2-prosjektet? NOAHs søknad om Gassnova-støtte omtaler nemlig slikt samarbeid, som avtale, mens Norcem, ved dir. Brevik, med minst to fagfolk i plan og i kjemi fra oss til stede i møte før jul, benektet NOAH-samarbeid om dette, forstå det den som kan. Kanskje er Norcem blitt åpnere nå, mot dere, eller har tilført nye momenter? Kom med dem.

Ditt svar til

en undrende Ivar Dahl Larsen bar ikke bud om god nok opplysning, hverken til dere fra Norcem, eller fra dere til publikum. Manglende slik informasjo­n skyldes enten manglende pågående spørsmål til Norcem, naivitet, som Ivar skriver, eller mangel på åpenhet.

Grasrotpar­tiet SV burde

kanskje neste gang «beite bedre i de naermeste engene» av lokal kunnskap, før de tyr inn i «Norcem-fjøset» for å få i seg kraftfor med usunne tilsetning­er.

Vaer med å

stoppe den verste ulla, den fra Heidelberg og Gjelsten, Naper, ved å vaere konsekvent og enda mer nysgjerrig.

Øystein Dalland

koord, miljøteam, Fellesforu­m for Heistad, Brattås og Skjelsvik.

Ivar Dahl Larsen

Blekebakke­n, Brevik, medl, Vern om Grenland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway