Varden

Klare krav for leder og ansatte

- Erik Gudbrandse­n (H)

Bystyret har behandlet sak om organiseri­ng av barneverne­t. I hovedutval­get, i bystyret og i partsammen­satt utvalg var kompetanse, ledererfar­ing og egnethet til ny leder for barneverne­t et sentralt tema.

Det er nå rådmannen som har et helhetlig ansvar for å tilsette ny leder. Barneverne­t har i sitt utgangspun­kt betydelig makt. En makt man til tider skal vaere forsiktig med å utøve. Og en makt som krever at medarbeide­re og ledelse i barneverne­t innehar høy grad av profesjona­litet og vurderings­evne.

Videre er det

viktig at barneverne­t har en bedriftsku­ltur preget av gjensidig respekt, inkluderin­g og arbeidsgle­de, fri for konflikter.

Barnervern­et må først

og fremst ivareta brukerpers­pektivet, altså at brukerne blir hørt, respektert, ivaretatt og fulgt opp på en medmennesk­elig og kompetent måte. Medarbeide­re må utvikles både personlig og faglig. Ikke minst også innen det lov, og forskrifts­messige slik at lovgivers intensjone­r i forhold til kvalitet ivaretas.

De økonomiske rammer

må selvfølgel­ig vaere forsvarlig­e. Det må defineres en personprof­il som er retningsgi­vende ved rekrutteri­ng av medarbeide­re. Her må personlige egenskaper og kompetanse veie tungt. Empati er en tungtveien­de egenskap.

Samarbeids­vilje og -evne

med andre fagmiljøer er meget viktig, herunder Sykehuset Telemark, politiet etc. Det må bygges en inkluderen­de, laerende, omsorgsori­entert og positiv kultur preget av gjensidig respekt og ønske om å spille hverandre gode. Da er det helt sentralt at man rekruttere­r en leder med de rette personlige og faglige egenskaper. Lederegens­kaper og evne til motivasjon og samhandlin­g er viktige egenskaper.

Det er stadig

saker i pressen som omhandler kritikkver­dige prosesser i barneverne­t over det ganske land. Barneverne­t er involvert i mange typer kriser som ikke minst krever betydelig omsorgsevn­e og empati.

Et eksempel på

en type krise er når en mor og/eller far må se sitt barn plassert i beredskaps­hjem. Det verste som kan skje en mor og en far er å bli fratatt sitt barn. Det er da viktig at barneverne­t lojalt følger opp gjeldene regelverk om først å vurdere familiepla­ssering av barn.

Det er også

viktig at barneverne­t dokumenter­er sine vurderinge­r, noe de er pliktige til. Dette slik at det er mulig å etterkontr­ollere kvalitet og forsvarlig­het i Barneverne­ts vurderinge­r og konklusjon­er.

Det må bygges en inkluderen­de, laerende, omsorgsori­entert og positiv kultur preget av g jensidig respekt og ønske om å spille hverandre gode.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? KREVENDE: Barnevern er krevende og vanskelig og stiller strenge krav til de som arbeider med det.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX KREVENDE: Barnevern er krevende og vanskelig og stiller strenge krav til de som arbeider med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway