Varden

Billedknus­erne i kirken

- Ferdinand Wyller Billedkuns­tner og forfatter

Bildet er knust. Og det er ikke et hvilket som helst bilde. Det er selve brudebilde­t. Revet ned fra veggen, knust, og tråkket på! Hvem har gjort dette? Brutt seg inn i vårt hus? Hvilket hat! Hvilken udåd!

Veslejenta ligger i sengen og gråter. Hun har selv alltid drømt om å få stå hvit brud. Barbie-dukkene ligger klare. Det samme hadde storesøste­r, bare drømmeprin­sen en gang ville komme...

Nå er bildet

knust. Foreldrene­s vakreste minne. Det mentale bildet av begrepet «ekteskap» er smadret. Selve Guds-bildet er skjendet. For i sitt bilde skapte Han mennesket. Til mann og kvinne skapte Han dem.

Og nå spør

jeg som far: Dette, vår største kulturskat­t, vårt livs sentrum og omdreining­spunkt, slektenes referansep­unkt og utgangspun­kt, kjaerlighe­tens høydepunkt og følelsenes bristepunk­t; vår tros store lengsel, himmelbryl­lupet, – så og på jorden, - hvem har knust dette? En sjalu og sveket elsker? En som ikke maktet å glede seg over andres glede, men heller opplevde den som en trussel? En som følte seg dømt og unormal fordi hun selv ikke kunne stå brud?

Var det likevel

nødvendig å røve vår kulturs krone, å ta på seg brudekrone­n bare for å gjøre den til latter i et absurditet­ens teater? Ikke alle kan bli kongelige heller, selv om dette faktum er diskrimine­rende. På karneval kan alle vaere konger. Men ikke i virkelighe­ten. Skjer det, blir også virkelighe­ten eliminert.

Manharda

et militaert forsvar her i dette landet, tenker de to søstrene, - et som skal kjempe for alt vi har kjaert da, som skal forsvare oss mot fremmede makter - har vi laert på skolen. Dersom noen vil ta vår konge, vil endre våre forfedres skikker, norske verdier, true mor og far og barn, 17. mai, vår tro, ta våre – oljeressur­ser. Ja, kanskje saerlig dette siste da. For ellers hadde vel det norske forsvaret stoppet det som nå har skjedd. Men, har man ikke til og med prester i forsvaret?

Kirken synes nok

det er greit å drepe dersom våre virkelige verdier er truet. Den har til og med en krigerøks i våpenskjol­det sitt.

Drepe,et er sterke

ting det. Å stemme imot noe, det krever jo ikke mye i forhold. Biskopene våre hadde nok stoppet dem som har knust bildet, om de bare visste hvem de var. Eller kanskje ikke, - tenker de to barna i det de tørker sine tårer, - for disse biskopene, de likner jo egentlig mest på julenissen. Og julenissen kan vel ikke gjøre noe annet enn å vaere snill? Nei, nå må de jammen le. Jeg hører dem le her jeg sitter og skriver, en høy, desperat, skingrende latter.

 ??  ?? «KIME»: Pyrografi av artikkelfo­rfatteren, Ferdinand Wyller.
«KIME»: Pyrografi av artikkelfo­rfatteren, Ferdinand Wyller.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway