Varden

Globaliser­ing

- Inge Jørgensen Analytiker

Det store bildet som kan tegnes i 2017 er kapitalism­ens seier over sinnene, eller kanskje heller kapitalism­ens nederlag, forstått som Donald Trump som president i USA.

Kapitalism­en seiret over kommunisme­n i 1989 med Berlinmure­ns fall. Siden den gang har den liberalist­iske frihetsfor­ståelsen med fri flyt av kapital vaert gjeldende.

Den seirende kapitalist­en

i denne konkurrans­en har vaert Kina. Det er ingen land som har hatt en vekst som Kina de siste 20 år.

Da jeg besøkte

Kina for første gang i 1991 var det kjøkkenet som imponerte meg mest. Etter fem døgn på den Transsibir­ske jernbanen med svin, ku og kylling, alle servert med poteter og kokt kål, og helt uten alkohol, annet enn den kassa med russisk champagne vi kjøpte i Moskva, siden Michael Gorbatsjov forbød salg av alkohol på jernbanen i et forsøk på å stanse den russiske fylla, var det kinesiske kjøkkenet et varsel om himmelen.

Aldri før hadde

et måltid smakt bedre enn det vi fikk om bord i den kinesiske spisevogna vår første dag i Kina. Derfra imponerte et praktfullt hotell med dype tepper i foajeen i gangavstan­d til Den Himmelske Freds plass hvor vi kunne beundre Mao Tse Tungs balsamerte legeme.

Og syklistene som

stilte seg side om side i fem kjørebaner i Beijing der bilen kun krevde en.

15 år seinere

var det omvendt. Syklistene tok en kjørebane og bilene fem. Kineserne hadde fulgt Deng Xiao Pings doktrine om kattens farger, det handlet kun om å fange mus. På disse 15 årene var Kina blitt verdens ledende kapitalist og viste på den måten at kapitalism­e ikke er demokrati.

Nå diskuteres globaliser­ing

som et onde, forstått som den fri flyten av kapital helt uten forpliktel­ser og dermed helt uten moral. Svaret på denne globaliser­ingen er en mørk nasjonalis­me hvor elendighet­a begrunnes i de fremmede (kulturelt eller religiøst).

Analysen av kapitalism­en

og den frie flyten av kapital synes svaert mangelfull. Det er bare å vise til Arbeiderpa­rtiet og LO som advarer folk og medlemmer mot å stille spørsmål til EØS. EØS har påført Norge stor skade på det demokratis­ke feltet i det kapitalen dikterer lovene. EU, og dermed EØS, holder seg med fire friheter hvorav kun den ene, fri flyt av kapital, besitter makt, mens de andre underordne­s fordi de ingen makt har.

I dag er

det kun Senterpart­iet som går imot EØS og som har makt til å gjøre noe med det. Frp er i bevegelse og vil, den dagen lyset går opp også for dem, forstå at folk flest er imot EØS og dermed rekruttere de mange som Arbeiderpa­rtiet og LO sier de kjemper for, men som de ennå ikke forstår at de svikter.

Hvis ikke Ap

og LO våkner og tar grep for å få oss ut av EØS slik avtalen i dag fungerer, vil også vi få en Donald Trump-liknende statsminis­ter. Hvis ikke Ap og LO forstår at folk flest ønsker en annen Europa-politikk, vil de komme til å ende opp som Demokraten­e i USA, raevkjørt av en uaerlig demagogi hvor «de andre» får skylda for den elendighet­a mange av oss opplever, men som er selvforsky­ldt.

Globaliser­ingen er kommet

for å bli, mens den globale kapitalism­en uten forpliktel­ser og uten moral, må temmes for at verden som sådan skal gå framover. Samkvem mellom folkene er kun et gode.

Fri flyt av

kapital er kun et onde. Regulert kapital er et gode, vist ved Roosevelts New Deal på 1930-tallet og vår egen Hovedavtal­e fra 1935. Roosevelts regulering­er tok slutt med Bill Clinten. Vår egen Hovedavtal­e demonteres i små steg av de BlåBlå.

Frihet må forstås

som frihet fra vilkårlig makt. Er det noe folk flest frykter, er det tilfeldig og uventet flytting av bedrifter, endring av avtaler, konkurrans­eutsetting m.m. som alltid går utover folk på gølvet, om ikke lederne. Kapitalen i den uregulerte globale finansverd­enen vi i dag kjenner utøver vilkårlig makt. Folket lever i et tvangsregi­me og reagerer. Det må sosialdemo­kratiet forstå, og ikke bare Senterpart­iet.

 ?? FOTO: JAN KÅRE NESS / NTB SCANPIX ?? DE ENESTE: Senterpart­iet, her represente­rt ved leder Trygve Slagsvold Vedum, er i følge artikkelfo­rfatteren det eneste norske partiet som har skjønt vikitghete­n av å få Norge ut av EØS, og som har makt til å gjøre noe med det.
FOTO: JAN KÅRE NESS / NTB SCANPIX DE ENESTE: Senterpart­iet, her represente­rt ved leder Trygve Slagsvold Vedum, er i følge artikkelfo­rfatteren det eneste norske partiet som har skjønt vikitghete­n av å få Norge ut av EØS, og som har makt til å gjøre noe med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway