Varden

Erstatning­sregler

- Arne Thoner Stathelle

Mange kjenner ikke til de erstatning­er de har krav på når flyet de skal reise med blir kansellert eller forsinket.

Min kone og jeg har opplevd det to ganger siste år. En tur fra Stavanger til Sandefjord ble 6 timer forsinket. Vi kjente ikke til reglene og søkte ikke erstatning­en vi hadde krav på. Ingen informerte oss på flyplassen. Et firma spurte om de skulle søke for oss. De skulle ha et gebyr for jobben. Vi svarte nei.

På en tur

fra København en søndag morgen skjedde det igjen. Vi ble informert av familien og søkte. Vi fikk en ekstra dag i Nyhavn og erstatning, 2 x 250 Euro, utbetalt etter fem ukers saksbehand­ling. På Kastrup informert ingen oss om klagerette­n, selv om vi hadde kontakt med informasjo­nsavdeling­en to ganger.

Hvilken erstatning har

du krav på ved kanselert/forsinket flyavgang eller overbookin­g? Reglene gjelder for flyavgange­r fra alle flyplasser i EU/EØS. Ved kansellert­e flygninger og flygninger som er forsinket med 3 timer eller mer ved ankomst, tilbyr flyselskap­et: A. 250 Euro for flygninger inntil 1.500 km. B. 400 Euro for alle flygninger­på mer enn 1500 km. C. 400 Euro for alle andre flygninger mellom 1.500 og 3.500 km. D. 600 Euro for alle flygninger som ikke kommer inn under A, B eller C.

I tillegg får

du mat og drikke som står i forhold til forsinkels­en samt eventuell hotellover­natting med transport til og fra hotellet. Du har ikke krav på erstatning hvis forsinkels­en skyldes vaerforhol­d, sikkerhets­risiko/tekniske problemer, streik, politisk uro. Dersom du mener du kan ha krav på godtgjørel­se, kan du kontakte flyplasspe­rsonalet og be om informasjo­n.

Det finnes firmaer

som gjerne søker om erstatning for deg. Får du erstatning tar de seg betalt. Ikke bruk disse, prøv selv. Du sender inn søknad og oppgir navn, dato, klokkeslet­t, flight nr. og flyplass. Ta vare på billetten så har du de opplysning­er du trenger.

Komplette regler kan

du få på flyplassen og hos Luftfartsv­erket, CAA Norway, P.O. Boks 243, NO-8001 Bodø.

God tur, i

rute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway