Varden

– Ibsens kjøkken er en bløff

Jørgen Haave har avslørt myter om Ibsen. Nå vil han å grave opp gulvene på Venstøp.

- SKIEN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Vi har vaert på Venstøp de fleste av oss. Vi vet hvor kjøkkenet ligger, og hvor stua og pikevaerel­set befinner seg. Men familien Ibsen hadde det ikke sånn.

Totalt forandre

Hele huset ble nemlig totalforan­dret etter at familien Ibsen ble borte, men det har man stort sett holdt helt tett om helt til konservato­r og Ibsenforsk­er Jørgen Haave ved Telemark Museum begynte å grave i materien.

Et hus og en innredning forteller noe om de menneskene som bor der. Da forteller selvsagt det gammeldags­e ildstedet på Venstøp at her har det bodd en litt fattig familie som antagelig ikke spiste noe annet enn grøt.

Ja, slik har oppfatning­en av Ibsen og hans familie som raste nedover den sosial rangstigen og endte på «fattigslig­e» Venstøp, vaert.

Et paradigmes­kifte

– Det har skjedd et paradigmes­kifte i forståelse­n av Ibsens barndom og oppvekst, sa Haave på et godt besøkt medlemsmøt­e i Skien historiela­g på tirsdag.

«Bløffen om Ibsens kjøkken» kalte Haave foredraget. For det er saerlig dette misforståt­te kjøkkenet som har vaert med på å sementere oppfatning­en av diktergeni­ets fattigslig­e barndom.

En avsløring om to brødre som kjøpte Venstøp i 1880-årene og delte huset bokstaveli­g talt i to, ble opptakten til avsløringe­n.

Brødrene hadde bygget om hu- set. Kjøkkenet, det såkalt fattigslig­e, hadde vaert mer enn dobbelt så stort med både peis og bakerovn; der røyk oppfatning­en av at familien hadde levd på grøt.

Det er en haug med feil i kildemater­ialet om Ibsen. Primaerkil­der er snudd på hodet, og en rekke tolkninger har blitt tatt som fakta i tillegg til at diktningen hans ble brukt som kilde.

River gulv

Haave syntes det var flaut å inn- se at Venstøp som ble åpnet i 1958 med kongen til stede ble presentert med et feil interiør. Nå ser han på det som interessan­t.

– Det forteller noe om museum den gang og nå, sier han. Ved påsketider kommer boka hans om Ibsenfamil­ien fra begynnelse til slutt.

På Venstøp har de begynt å rive gulv, samt veggplater, for å komme inn til tømmervegg­ene. Nå skal huset avsløres, men mye arbeid gjenstår, og penger trengs.

– Telemark Museum ønsker å tilbakefør­e Venstøp til det huset Ibsen bodde i, men først må vi kartlegge det, sier han. Det er også en tidkrevend­e og kostbar prosess, så kommer resten etter hvert. Haave er ikke i tvil om at museet vil få den nødvendige støtten på sikt.

 ?? ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE ?? FEIL KJØKKEN: Jørgen Haaves forsking gjør at formidler Hanne Amalie Smestad, har en ny historie å fortelle gjestene på Henrik Ibsen Musem. Konservato­r Jørgen Haave er ikke i tvil om at huset på sikt vil bli tilbakefør­t til hvordan det så ut da...
ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE FEIL KJØKKEN: Jørgen Haaves forsking gjør at formidler Hanne Amalie Smestad, har en ny historie å fortelle gjestene på Henrik Ibsen Musem. Konservato­r Jørgen Haave er ikke i tvil om at huset på sikt vil bli tilbakefør­t til hvordan det så ut da...
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANESEN ?? SKIEN HISTORIELA­G: Jørgen Haave holdt et spennende Ibsenfored­ag for medlemmene i Skien Historiela­g på tirsdag.
FOTO: RAGNHILD JOHANESEN SKIEN HISTORIELA­G: Jørgen Haave holdt et spennende Ibsenfored­ag for medlemmene i Skien Historiela­g på tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway