Varden

– Går heller i fengsel på statens regning

I Nord-Norge er det ok å kalle politiet «hestkuk». Men Ole Andreas Hammari er dømt for å ha sagt «fuck it» til politiet i Telemark.

- NOTODDEN Lena Beathe Arneberg og Martin Øyvang

– Det er jo sånn man prater nå for tida. Jeg synes det er helt vanvittig at politiet tar seg tid til en sånn sak, sier Ole Andreas Hammari. (32)

Han er nå bosatt i Vadsø i Finnmark, men har i perioder bodd på Notodden. Nå er han dømt til å betale en bot på 7.200 kroner, samt saksomkost­ninger på 1.000 kroner, for sin språkbruk mot en politipatr­ulje på Notodden i august i fjor.

Ifølge dommen fra Aust-Telemark tingrett skal 32-åringen ha sagt ord som «fuck off», «fuck it» og «mora di» i møte med patruljen. Retten mener det er brudd på straffelov­ens paragraf 156, for skjellsord og utilbørlig atferd mot offentlig tjenesteme­nn.

Ble stoppet av politiet

32-åringen forteller at han var på vei hjem fra byen denne kvelden.

– Jeg hadde vondt i ryggen og dro tidlig hjem. Jeg vil si jeg var «medium» full, ikke overstadig beruset. Jeg husker alt som skjedde, forteller han.

32-åringen var like utenfor sitt eget hjem da politipatr­uljen stoppet ham. De hadde fått melding om en overstadig beruset person som de lette etter, og ville undersøke om det var Hammari.

– Også en helg i forkant ble jeg stoppet av politiet på Notodden, uten grunn. Jeg ville ha svar på hvorfor jeg ble stoppet, hva jeg hadde gjort, sier han.

Ifølge tiltalen skal han da ha sagt de tre skjellsord­ene mot politiet.

– Jeg sa «fuck it» ut i løse lufta. Jeg kunne like så godt ha sagt «søren klype», sier 32-åringen oppgitt.

Nekter å betale bota

Politipatr­uljen svarte med å sette ham i håndjern og ta ham med på stasjonen. Ifølge politipatr­uljen opplevde de Hammari som aggressiv. Senere samme kveld ble han dimittert.

– Noen dager senere kom en bot på 7.200 kroner i posten. Og den nekter jeg å betale, for jeg har ikke gjort noe galt, sier han.

Saken endte derfor opp i tingretten, hvor 32-åringen ble dømt til å betale bota, samt saksomkost­ninger. Den subsidiaer­e fengselsst­raffen er på 14 dager.

I dommen heter det «Etter rettens syn har det ingen betydning om det ble sagt fuck this/fuck it eller fuck off/fuck you. Dette er uansett uttrykk og begreper som må anses som skjellsord som rammes av straffelov­ens paragraf 156»

Nå har Hammari anket saken til Lagmannsre­tten.

– Jeg kommer aldri til å betale den bota. Da vil jeg heller sone noen dager i fengsel på statens regning, sier han.

– På politikamm­eret i Vadsø ristet de bare på hodet da dommen ble lest opp for meg. Her oppe slipper jo folk unna med å kalle politiet for «haestkuk», sier han.

– Gjør jobben vår

Leder for påtaleenhe­ten i Telemark, Guro Siljan, sier det er individuel­le vurderinge­r på hvilke grenser politiet har for ukvemsord. I 2008 ble en mann i Finnmark frikjent for å ha kalt en UPpatrulje for «haestkuk». Retten uttalte da at «Utsagnene er vanlige i Finnmark, og ligger innenfor det en polititjen­estemann må tåle.»

– Vi tar en vurdering i hvert tilfelle, om vi mener at det som skjedde der og da var utilbørlig atferd eller ikke. Det er ikke gitt at å si «fuck off» i seg selv er utilbørlig atferd, det kommer helt an på situasjone­n, sier hun.

– Vi er forpliktet til å håndheve regelverke­t, både i store og små saker. Dette er et mindre alvorlig forhold, men det er vår jobb å håndheve loven når en bestemmels­e er brutt, og det mener vi det er i denne saken, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? FRUSTRERT:
Ole Andreas Hammari (32) nekter å betale bota for skjellsord­ene. – Da soner jeg heller noen dager i fengsel på statens regning, sier han.
FRUSTRERT: Ole Andreas Hammari (32) nekter å betale bota for skjellsord­ene. – Da soner jeg heller noen dager i fengsel på statens regning, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway