Varden

Tok på seg sørgebånd

At politikern­e sier ja til å bygge inn Skien kirkes nordside fikk prost Gunnar Thelin til å finne fram den sorte stolaen.

- SKIEN Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

SKIEN:

– Da jeg begynte prekenen søndag, gikk jeg ned i menigheten. Der skiftet jeg ut det grønne båndet, som er årets kirkefarge, med det sorte båndet, som pyntebånd, forteller prost Gunnar Thelin til Varden.

Han fortsatte med å presisere at dette er ikke var noen politisk demonstras­jon.

Turstimagn­et

– For vi forholder oss lojalt til alle demokratis­ke og lovlig fattede vedtak, men vi markerer som menighet at vi er i sorg. Våre menighetsr­åd, fellesråd og biskop har alle bedt om en fri akse inn til kirkens nordside. Vi er ikke bønnhørt, for å si det brutalt. Deretter sa jeg noe kort om hvorfor det er et verdivalg som bystyret har gjort, forteller prosten i Skien.

Han trakk fram kommunens trykksak «Handlingsp­rogram 2020» som forteller hvordan Skiens merkevarer skal videreutvi­kles: Det er Henrik Ibsen, Telemarksk­analen og Mersmak.

– Men ikke Skien kirke, og det er jo den alle oppsøker når de kommer til Skien, hevder han.

– Kirken har falt ut som satsingsom­råde. Det andre er at man gjør et valg om menneskesy­net. Mennesket er blitt hva det kjøper, Ikke hva det er i relasjoner og i fellesskap.

Bygget som pilegrimsk­irke

– Det tredje er at denne kirken er bygd etter pilegrimst­radisjonen. Her har våre byfedre valgt en plassering hvor man skulle komme til kirken fra alle kanter, med åpninger på alle sider, sier han.

– Nå har de valgt ikke å følge byfedrenes tenking på byutviklin­g, men valgt helt nye innfallsvi­nkler, beklager han.

Guider

– Nesten hver eneste søndag jeg gjør tjeneste her, kommer det folk inn når kirkedøra er åpen. Dette er jo Skien i folks øyne! Når turistene kommer, viser vi dem videre til museet og Venstøp på sommerstid. De lurer på hva som er å se i Skien. Vi har jo kirken åpen på sommeren, og er liksom litt turistguid­er for byen her da, fortsetter han.

– Søndag markerte vi sorgen på denne måten. Da jeg hadde sagt det, tok jeg av meg sørgebånde­t,

Nygotisk kirke fra 1894.

Tegnet av Martin Schytte-Berg, som studerte arkitektur i Tyskland.

Prinsippen­e bak en pilegrumsk­irke er laget av den lutherske kirken Eisenach i Tyskland i 1886.

Pilegrimsk­irkene er korskirker, skal ligge fritt, og ha åpninger mot alle himmelretn­inger. tok på det grønne, gikk på talerstole­n og fortsatte gudstjenes­ten. Jeg fikk veldig god respons fra menigheten etterpå. De hadde skjønt hva jeg gjorde, forteller Gunnar Thelin.

Han synes fuglepersp­ektivtegni­ngene politikern­e fikk se måtte vaere lite egnet til å se hva byen nå mister.

– Fjellvåken skriver at Lietorvet må revitalise­res med en glassbro når de flytter dagligvare­n. Men de hadde ikke trengt det om Meny hadde fått vaere på Lietorvet, sier han.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? Prost Gunnar Thelin tok på seg sort sørgestola i en sekvens under gudstjenes­ten i Skien kirke søndag.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD Prost Gunnar Thelin tok på seg sort sørgestola i en sekvens under gudstjenes­ten i Skien kirke søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway