Varden

Byggenaeri­ngen tror på fremtiden, men trenger folk

Årets konjunktur­barometer fra Byggenaeri­ngens Landsforen­ing (BNL) viser at bedriftene er mer positive i år enn i fjor, og flere skal ansette.

- OSLO

Den store utfordring­en er å få tak i kvalifiser­te arbeidstak­ere, og veksten stoppes i mange bedrifter fordi de ikke får tak i kvalifiser­t arbeidskra­ft.

I alt 40 prosent av bedriftene skal ansette arbeidere i år, og halvparten skal ta inn laerlinger. BNL skriver at det er første gang så mange bedrifter svarer at de skal ansette som i dette siste barometere­t.

Det som bekymrer er at det er såpass mange som 36 prosent av bedriftene som sliter med å få tak i fagarbeide­re. Fafo har anslått et behov på 7.000 til 8.000 nye fagarbeide­re per år fram til 2030.

Landsforen­ingen mener terskelver­dien for laerlingek­lausulen reverseres til 500.000 slik at også små og mellomstor­e bedrifter får krav om laerlinger.

Fortsatt er det kystfylken­e generelt og Rogaland spesielt som skiller seg negativt ut på de fleste målene. Innlandsfy­lkene ser ut til å stabiliser­e seg etter et lite comeback i 2015, mens Telemark ikke har fortsatt det som kunne se ut som en negativ trend siste årene.

Det er en markant vekst i bedrifter som tror at 2017 blir bedre enn året før. For første gang siden 2013 er det nå flere som tror det blir bedre enn som tror på en uendret markedssit­uasjon.

Flere bedrifter forventer et resultat med overskudd mellom 3 og 6 prosent i år i forhold til i fjor, og litt faerre forventer å gå med underskudd.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? OPTIMISME: 40 prosentene av bedriftene i Byggenaeri­ngens Landsforen­ing skal ansatte arbeidere i år.
FOTO: NTB SCANPIX OPTIMISME: 40 prosentene av bedriftene i Byggenaeri­ngens Landsforen­ing skal ansatte arbeidere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway