Varden

ANDRE MENER

-

I sin siste rapport i november i fjor IEA nedjustert­e byrået andelen olje og gass i energimiks­en i 2040. Her har de også laget et av scenario som viser hvor ille det kan gå for Norge. Sterkt synlige klimaendri­nger kan presse fram en politisk kursendrin­g for å sikre raske utslippsku­tt, som igjen vil føre til dramatisk fall i oljeprisen. Denne klimarisik­oen må Norge ta høyde for når vi skal planlegge investerin­ger i olje og gass-virksomhet, på samme måte som vi må ta høyde for at reduserte kostnader i fornybar også vil kunne påvirke oss.

Oljeleting­en i dag vil i beste fall komme i produksjon omtrent når India beregner at fornybar vil vaere billigere enn kull. Regjeringe­ns kommende perspektiv­melding bør ta opp i seg disse vurderinge­ne. Oljebransj­ens skatteince­ntiver må endres. I dag bruker staten skattepeng­ene våre til å ta mesteparte­n av risikoen for oljeselska­penes letevirkso­mhet. Den risikoen bør overlates til investoren­e. Dagbladet

Men jeg synes det er en frastøtend­e og utrolig provoseren­de tradisjon, at vi en dag i året skal tvinges til å vise kjaerlighe­t, for ikke å snakke om å samtidig gni det inn i de stakkars single og ensomme menneskene rundt oss mens vi først er i gang.

Hvorfor skal det kommersiel­le samfunnet påtvinge oss å gi roser til den vi er glad i på akkurat denne dagen i året? Og hvorfor skal folk skamme seg om de ikke gjør det?

Eller enda verre, om de ønsker å gi men blir påminnet hvor enn de snur og vender seg i flere uker på forhånd at de ikke har noen å gi til? Eller at de ikke kommer til å få?

Det er ikke vår tradisjon engang. Det har ingenting med Norge å gjøre what so ever..

Hilde Asphaug, på Dagsavisen.no

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway