Varden

God og glutenfri

Her er en fiskegrate­ng man ikke trenger å ha gluteninto­leranse for å elske.

-

Mange glutenalle­rgikere savner å kunne fråtse i klassikere som fiskegrate­ng, pizza og pastarette­r. Det jeg har erfart etter å ha smakt litt på det som finnes av glutenfrie produkter i butikkene, er at de gjerne har en konsistens og smak som en beste fall kan omtales som annerledes. Mer presist bys vi ofte på en porøs konsistens og en litt «funky» kjemisk smak.

Man kan sikkert venne seg til dette, men matoppleve­lse strekker seg lengre enn til «spiselig». Alle har godt av å spise noe av det beste man vet!

En familiefav­oritt er nå blitt glutenfri fiskegrate­ng.

Når man tar hvetemelet ut av oppskrifte­n, må man erstatte det med et annet fortykning­smiddel. Mest naerliggen­de er maisenna, et hvitt og smakløst pulver. Men med kun maisenna kan fort konsistens­en bli for tynn, oppsprukke­t eller grøtete. I min søken etter hva som skal binde gratengen sammen til en saftig, smidig og passelig kompakt masse, rotet jeg gjennom kjøkkensku­ffer og skap, og her befinner det seg som kjent mye rart.

Valget falt på en pose polenta. Polenta er et gult, godt, malt maisproduk­t som tykner kraftig under koking. Produktet har alle egenskapen­e som trengs for å gi en tykk og fyldig munnfølels­e.

Fargen på gratengen blir lett litt gul, og den fargen forsterker jeg faktisk med gul karri og gulrøtter. Nå får man en smaksrik, delikat gul og smidig grateng, helt uten gluten, men full av smak og matglede.

Som et friskt tilbehør til en kompakt grateng er en sprek salat med tomater, løk, salatblade­r, fennikel, olivenolje, balsamico og pinjekjern­er en innertier.

MAT FOR ALLE:

tåler gluten.

UTEN GLUTEN:

 ?? ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? At fiskegrate­ngen er glutenfri, gjør den ikke mindre god for dem som
ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY At fiskegrate­ngen er glutenfri, gjør den ikke mindre god for dem som
 ??  ?? Både polentaen og strøbrødet er selvsagt glutenfrit­t.
Både polentaen og strøbrødet er selvsagt glutenfrit­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway