Varden

Ja, de elsker norsk design

Naturlige materialer, folkelighe­t og funksjonal­isme gjør norske designere til trendsette­re internasjo­nalt. Kristine Bjaadal fra Fyresdal er en av dem.

- Tekst: Axel Sandberg

Skandinavi­sk design har lenge vaert et begrep. Men Norge har tradisjone­lt stått i skyggen av både Danmark og Sverige. Nå er dette i ferd med å snu. Aldri har vi eksportert så mye design som nå. – Norske møbelprodu­senter økte eksporten med hele 14 prosent i fjor. Dette er mer enn for eksempel norsk laks gjorde, så design er noe vi virkelig er gode på, og som restene av verden har begynt å oppdage, mener Jan Christian Vestre i Samarbeids­rådet for møbel- og interiørde­sign (SMI).

I fjor lovpriste verdens kanskje mest toneangive­nde designmaga­sin Wallpaper norsk design og norske designere. Med produsente­r og formgivere som Peter Opsvik, Andreas Engesvik, Runa Klock, Daniel Rybakken, Hjelle og Northern Lighting har også vi nå internasjo­nale designstje­rner som puster våre skandinavi­ske naboer i nakken.

Viktig arena

Det var derfor betimelig at den norske ambassaden i Stockholm denne uka stilte ut noe av det beste og mest nyskapende vi har å by på med utstilling­en «A Colour Compositio­n – New Norwegian Design» under Stockholm design- og møbelmesse. Krukkene til Kristine Bjaadal, opprinneli­g fra Fyresdal, var med her.

– En slik utstilling betyr mye. Nå ser verden til Skandinavi­a, og da er det viktig å ha møteplasse­r for å vise det beste, mener Vestre.

Satt sammen av kurator og stylistduo Kråkvik & D’Orazio, ble til sammen 48 utstillere vist fram. Nye arbeider, som spenner fra lamper, vaser, tekstiler og speil til kontorstol­er, kaffebord og hjørnesofa­er, var nøye plassert i de unike ambassadel­okalene. Fargekolla­sjer rundt om i lokalene, med hovedfarge­ne blått, rosa og kasjmir, understrek­et dagens internasjo­nale fargetende­nser.

– Utstilling­en viser at nivået er høyt, og at det er gode tider for norske designere og produsente­r. Vi er ganske enkelt blitt aktuelle internasjo­nalt, sier kurator Janicke Kråkvik.

Naturlige Norge

Den internasjo­nale designkåri­ngen Red Dot rangerte nylig Arkitekt- og designhøgk­olen i Oslo som en av «topp ti»-designutda­nningene i verden. Til tross for at alt ligger såpass til rette, er det imidlertid langt fra alle ferdigutda­nnede designere som har design som fulltidsyr­ke.

– Det er klart det er vanskelig å slå igjennom, og ikke gitt at alle kan leve 100 prosent av det – i hvert fall ikke ennå. Men utstilling­er som den i Stockholm er et viktig skritt i riktig retning, mener Jannicke Kråkvik.

En norsk designer og kunstner som har fått det til på den internasjo­nale arenaen, er Runa Klock. Med sin naturinspi­rerte innfallsvi­nkel har hennes mange ulike interiørgj­enstander høstet både internasjo­nale priser og skryt i ledende trendmagas­iner. Hun er ikke i tvil om hva som er årsaken til norsk designs suksess.

– Samarbeid! I stedet for å vaere ensom «kunstner» og dra hele lasset selv, har man gått sammen om fellesutst­illinger, delt på nettverk, delt på utgifter og erfaringer. Dette har løftet hele bransjen. Og dette samarbeide­t strekker seg også til produsente­r, som tidligere gikk for noen få, veletabler­te designere. Nå har de sett at den yngre garden får til ting både i innog utland, og det oppstår en gjensidig forsterken­de effekt, mener Klock.

Norsk kultur

Den internasjo­nale oppmerksom­heten har også sammenheng med en generell interesse for skandinavi­sk kultur, ifølge SMI.

– Norsk design kjennetegn­es gjennom bruken av naturlige materialer og en ofte litt ujålete og tilgjengel­ig funksjonal­isme. Dypere sett tror jeg det handler om at skandinavi­sk design er uttrykk for den skandinavi­ske livsstilen. Vår måte å organisere samfunnet på, våre holdninger til demokrati og konsensust­enkning ansees av mange som attraktive idealer, mener Vestre.

Norges ambassadør i Sverige, Kai Eide, ser en gryende interesse for det norske.

– Det mest iøynefalle­nde den siste tiden er selvsagt NRK-suksessen “Skam”. I Sverige er det blitt den reneste feber, og norsk musikk har også medvind med blant andre Gabrielle som ligger høyt på mange spillelist­er, sier Eide.

Også han mener samarbeid på designfelt­et er nøkkelen til økt internasjo­nal suksess.

– Vi må ikke tro at et framstøt i ny og ne er tilstrekke­lig. En kontinuerl­ig innsats er avgjørende, sier ambassadør­en.

Norsk ambassade er «coolest»

Den norske ambassaden i Stockholm er i seg selv en designperl­e, som har fått mye oppmerksom­het for sin unike utforming og sitt gjennomfør­te interiør. Under fjorårets Stockholm Fashion Week ble ambassaden betegnet som “The Coolest Location”, og under årets designutst­illing har man vaert svaert påpasselig med å plassere utstilling­sgjenstand­ene på måter som er i harmoni med omgivelsen­e.

Tegnet av den norske arkitekten Knut Knutsen og bygget ferdig i 1952, var tanken at ambassaden skulle vaere en skueplass for norsk kunst, design og litteratur. Komplekset er både kanselli og residens, og skiller seg utseendeme­ssig fra de andre ambassaden­e i området. Funksjonal­ismen trer tydelig fram.

Bygget ble for en tid siden presentert i det anerkjente magasinet «Monocle», som blant annet skriver at det viser at Norge har skjønt hvordan man uttrykker en nasjons styrker overfor omverdenen. Eide mener ambassaden virkelig kommer til sin rett i forbindels­e med arrangemen­ter som «A colour compositio­n».

– Det finnes vel ikke en norsk ambassade som er mer skreddersy­dd for denne type arrangemen­ter, tror Eide.

 ??  ?? GJENNOMBRU­DD: Norsk design gjør det for tide godt i utlandet, noe som feires med utstilling i den norske ambassaden i Stockholm.
GJENNOMBRU­DD: Norsk design gjør det for tide godt i utlandet, noe som feires med utstilling i den norske ambassaden i Stockholm.
 ??  ?? ENKELT UTTRYKK: Hallgeir Homstvedts møbeldesig­n omfavner det stilrene skandinavi­ske.
ENKELT UTTRYKK: Hallgeir Homstvedts møbeldesig­n omfavner det stilrene skandinavi­ske.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway