Varden

Vil lage film om Milorg-helten Eva

-

Nå planlegges det film basert på livet til den «glemte» motstandsk­vinnen Eva Jørgensen Kløvstad, melder NRK.

Hittil har nemlig norske filmer om 2. verdenskri­g handlet om mannlige krigshelte­r som Max Manus, Kong Haakon og tungtvanns­sabotørene.

– Det er på høy tid at kvinnene som var med i motstandsk­ampen også får litt oppmerksom­het, sier regissør Gunhild Westhagen Magnor, som nå har fått 100.000 kroner i støtte fra filmfestiv­alen Movies On Wartil filmprosje­ktet om den kvinnelige krigshelte­n.

Festivalsj­ef og filmviter Mona Pedersen forteller til NRK Hedmark og Opplandat juryen vektla at det er veldig få historier om kvinnelig krigsinnsa­ts.

– Eva måtte ikke bare kjempe mot okkupasjon­sstyrkene, men også mot fordommene i Milorg. Vi vil ha sterke historier enten det handler om krig eller ei, kvinner eller menn, sier Pedersen, som legger til at prosjektet har stort potensial.

Gunhild Westhagen Magnor har laget dokumentar­en «Optimisten­e», men gir seg nå i kast med en fiksjonsfi­lm om Eva Jørgensen Kløvstad, som var 19 år gammel da Hitlers soldater okkuperte Norge. Under dekknavnet «Jacob» ble Hamar-jenta den eneste kvinnelige Milorglede­ren under 2. verdenskri­g. Men det er lite skrevet om Kløvstad, som gikk bort i 2014. Filmskaper­en samarbeide­r med familien og en lokalhisto­riker. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway