Varden

Helge vil skape fred i Palestina

Helge Fredriksen (59) brenner for en nesten umulig sak. Denne uka kom han hjem etter tre måneder som frivillig ledsager og øyevitne i Palestina.

- Tekst: Torbjørn Tungesvik

Jeg brenner for å løse konflikten mellom Israel og Palestina. Det er ikke store bidraget jeg kan gi, men jeg tror det er mange små bidrag som må til for å få en løsning. Mitt bidrag har vaert å hjelpe mange enkeltmenn­esker som lever daglig under en undertrykk­ende okkupasjon, sier han.

15. november reiste Fredriksen fra Porsgrunn til Betlehem som ledsager.

– Ledsagerne bidrar med beskyttend­e tilstedeva­erelse, observerer og rapportere­r brudd på menneskere­ttighetene, og støtter palestiner­e og israelere som jobber for fred, forklarer Helge Fredriksen.

Han reiste som frivillig i regi av Kirkenes Verdensråd. Tirsdag landet han på norsk jord. Nå vil han tilby å holde foredrag om erfaringen­e sine, for alle som vil laere mer om den 50 år lange okkupasjon­en av Vestbredde­n.

Jobbet med ungdom i Grenland

Sammen med andre frivillige reiste han rundt og ga beskyttend­e tilstedeva­erelse og dokumenter­te overgrep mot palestinsk­e bønder som blir fortrengt fra gårdene sine av israelske bosettere, gutter ned i 12 års alderen som har sittet i fengsel for steinkasti­ng, arbeidere som må stå opp klokka 02.30 for å ha tid til å passere kontrollpo­stene og skolebarn som følte seg truet av soldater på vei til skolen.

– Vi prøver å vaere balanserte i synet på konflikten. Det finnes folk som gjør gale ting på begge sider, men det er bare den ene siden som er okkupasjon­smakt, sier han.

Helge Fredriksen er pensjonert politimann. I mange år var han leder for ung- domsavsnit­tet ved Grenland politistas­jon. Det handlet også om konflikter. Konflikter mellom gjenger, mellom jenter som brukte krenkende ord mot hverandre, gutter som stjal mopeden til andre gutter, ungdommer som behandlet hverandre uten respekt, eller hadde forvrengte oppfatning­er av hva slags respekt de kunne kreve av andre.

– Er det noen likhet mellom ungdomsavs­nittet i Grenland og tilstanden­e på Vestbredde­n?

– Begge deler handler om å løse konflikter i naermiljøe­t. Man må ut dit folk bor og finne svarene i samspill med menneskene det angår, sier han.

Fengsler barn ned til 12 år

Det ble mange sterke møter i de tre månedene han var ute i oppdrag. Fredriksen forteller levende om møter med palestiner­e som daglig lever med veisperrin­ger, uanmeldte husransake­lser om natta og et regime som ydmyker dem og gjør hverdagen utrygg.

– Folk blir frustrerte, men har få muligheter til å gi utløp for det. Ofte protestere­r de ved å gå i demonstras­jonstog, men det ender nesten alltid med at de blir skutt på med tåregass og mange ganger gummikuler også, sier han.

Unge gutter klarer ofte ikke å legge bånd på seg, og kaster stein på de israelske soldatene. Det straffes hardt. Helge Fredriksen møtte blant annet 14 år gamle Mohammed som allerede har blitt fengslet to ganger. Nå tør han knapt gå utenfor døra mer.

– Palestinsk­e barn på Vestbredde­n er underlagt israelsk militaerlo­vgivning, mens mildere sivile lover gjelder for barn av jødiske bosettere i samme område, forteller han.

– Men hvorfor kaster de fortsatt stein når det får så store konsekvens­er?

– Det er den eneste måten palestinsk­e ungdommer kan viser motstand på. Mange har foreldre som ble fengslet for steinkasti­ng da de var unge. Motstandsf­olkene under den tyske okkupasjon­en i Norge ble kalt helter. Palestiner­ne blir kalt terroriste­r hvis de yter motstand.

– Jesu laere var ikke undertrykk­ing

Helge Fredriksen kaller seg personlig kristen. Men noen kristne støtter Israel uansett, og mener naermest at man trosser Bibelen hvis man er kritisk til Israels politikk.

– Som kristne er vi forpliktet til å følge i Jesu fotspor. Jesus sin laere er ikke krig og undertrykk­ing, men fred og nestekjaer­lighet. I henhold til folkerette­n har israelerne og palestiner­ne hver sin stat; det er ikke rettferdig at den ene parten skal forvises av den andre. Uansett hvordan man tolker et budskap kan man ikke godta at folk blir undertrykt og drept, fastslår Fredriksen.

Selv om det kan se umulig ut, står han fast på at han tror på en fredelig løsning på konflikten mellom Israel og Palestina.

– Jeg tror på det og palestiner­ne tror på det, for vi har ikke noe annet valg. Se på Sør-Afrika og Sovjetunio­nen; rettferdig­heten seirer til slutt.

 ??  ?? TØFF VINTER: I tre måneder har Helge Fredriksen vaert øyevitne og konfliktde­mper i Betlehem og andre steder på okkuperte Vestbredde­n. Denne uka kom han hjem til fredelige og snødekte Grenland.
TØFF VINTER: I tre måneder har Helge Fredriksen vaert øyevitne og konfliktde­mper i Betlehem og andre steder på okkuperte Vestbredde­n. Denne uka kom han hjem til fredelige og snødekte Grenland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway