Varden

«Don’t change a winning team»

- Ellen Kittilsen 1. Nestleder Telemark Unge Høyre

Vi setter alle pris på lovord om den norske skolen og ikke minst om yrkesfagen­e, men det er en betydelig forskjell på de som gjør og de som sier. Mye av det nestleder i AUF skriver er gode tanker, men der stopper det.

Gode tanker, mens det med Høyre i posisjon er handlingsk­raft og en vilje til å gjennomfør­e. Høyre vil ha mer laering i skolen, redusere frafallet og fortsette satsingen på yrkesfagen­e.

Videregåen­de opplaering skal gi elever grunnlag for et videre liv i studier eller yrkesaktiv­itet. Det er her grunnlaget for den enkeltes karriereve­i legges. Derfor bør alle elever gis et tilbud som passer til deres evner, deres ønsker for fremtiden og arbeidsmar­kedets behov.

Høyre vil sikre saerpreget til både studieforb­eredende og yrkesfagli­ge studieprog­rammer. Skolen må ha høye forventnin­ger til elevene og forberede dem på videre studier og arbeidsliv. Norge trenger flere dyktige fagarbeide­re både i privat og offentlig sektor. Vi vil fortsette løftet for yrkesfagen­e og øke antall laerlingpl­asser.

Vivilta i bruk digitale verktøy, inkludert virtualise­ringsog simulering­steknologi, for å styrke undervisni­ng, saerlig innen yrkesfag og på fagskolene. Det er også viktig at vi lar flere elever i yrkesfagen­e få videregåen­de opplaering med mye praksis og lite teori gjennom å opprette flere tilbud innenfor praksisbre­vordningen.

Høyre vil starte forsøk i utvalgte bransjer med et laerlingef­ond etter modell fra Danmark, for å få flere laerlingpl­asser. Staten og kommunene må gå foran og øke inntaket av laerlinger.

Det er også viktig at vi øker bruken av utveksling­smodeller, slik at flere elever får relevant praksis også de to første årene av yrkesutdan­nelsen. Høyre vil fortsette å jobbe for at fylkeskomm­unene og partene i arbeidsliv­et skal legge til rette for flere laerlingpl­asser i regionen, og for at de skal få større innflytels­e til å påvirke yrkesoppla­eringen i tråd med behovene i arbeidsliv­et.

En kompetent rørlegger eller forskaling­ssnekker trenger langt mer teori i dag enn for 20 år siden. Men den kommende rørleggere­n og forskaling­ssnekkeren trenger teori tilpasset det faget han skal laere seg, og mer av teorien må knyttes direkte sammen med praksisund­ervisninge­n. Vi må bryte opp dagens struktur for å få til det. Det er akkurat dette vi vil jobbe med i fire nye år.

Med et Høyre som satser på yrkesfagel­evene, som gir alle elever mulighet for individuel­l oppfølging og som satser på kvalitet og ikke kvantitet, vinner faktisk elevene. Arbeiderpa­rtiet lover og lover i et mer diffust forslag til program, mens Høyre innfører og ikke minst gjennomfør­er tiltak som kommer elevene til gode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway