Varden

Norden inn i NRK-plakaten

-

Norge risikerer å bli det første skandinavi­ske landet som dropper et nordisk perspektiv i det nye mandatet til rikskanale­n. Det skjer på verst tenkelige tidspunkt.

Nylig diskuterte Stortinget veien videre for NRK. Tidene endrer seg raskt, og det er åpenbart behov for en moderniser­t NRKplakat, slik regjeringe­n har lagt opp til. Konkurrans­en fra nye, internasjo­nale medieaktør­er rykker naermere.

Da er det underlig at det nordiske perspektiv­et nå er fravaerend­e i regjeringe­ns forslag til ny NRKplakat.

Det nordiske er en sentral del av både språket, kulturen og samfunnet vi lever i. Norden er viktig for å sikre Norges innovasjon­skraft og omstilling­sevne. Det nordiske kultur- og språkfelle­skapet sørger for at vi nordmenn har en kulturell hjemmebane med 27 millioner mennesker.

I både SVT og DRs oppdrag stadfester man at innhold fra og om Norden er viktig for å styrke det nordiske kulturfell­esskapet. Det gjør man også i dagens NRK-plakat, der det slås fast at «NRK skal formidle innhold fra Norden og bidra til kunnskap om nordiske samfunnsfo­rhold, kultur og språk.»

Nå er Norden-perspektiv­et foreslått tatt ut av plakaten. Vi håper at dette er utilsiktet. Utenfra ses Norden på som én enhet. Internasjo­nale medieaktør­er tenker allerede nordisk. Da er det uheldig å distansere seg. 2017 bør ikke bli et år hvor vi velger å trekke NRK lenger unna Norden. Rune Mørck Wergeland styreleder i Foreningen Norden Espen Stedje generalsek­retaer i Foreningen Norden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway