Varden

Kulturarve­n i Brevik

- Gunnar West Sørlie Høyre

Skal Breviks kulturarv som identitets­skapende element brytes ned av flisespikk­eri, og dispensasj­oner? Husk: Ingen eier Brevik. Brevik er felleseie.

Brevik sentrum og Øya inngår i NB!-registeret og defineres dermed som kulturmilj­øer av nasjonal interesse. Dette på grunn av Breviks har en av Norges eldste og best bevarte trehusbeby­ggelse. På 1700- og 1800-tallet var alle tak i Brevik tekket med teglstein. De mest påkostede med glasert tegl.

I regulering­sbestemmel­ser for Brevik sentrum godkjent 30-01-1992, & 14, står det: «Tak skal tekkes med enkelkrum rødvingete­gl med lengde som (Gammel Norsk) teglstein (38-40cm)» Så 26-11-98 ble det vedtatt nye regulering­sbestemmel­ser for både Øya, Sentrum og Banken i Brevik.

13. september 2012 ble den nye regulering­splanen for Brevik indre havn innlemmet i regulering­sbestemmel­sene. Dette kun for å oppretthol­de målsetting­en om å bevare og gjenoppret­te det antikvaris­ke og kulturhist­oriske verneverdi­ge bygningsmi­ljøer. Dette er en baerebjelk­e i regulering­splanene og bestemmels­ene.

Det ble i denne forbindels­e foretatt en oppmyking av enkelte detaljerte regler bla fordi del var nesten umulig og få tak i rødvingelt­egl. Endret ordlyd ble: «Dersom det ikke finnes historisk dokumentas­jon for annet, skal det ved omlegging av tak brukes brent, rød, enkelkrum teglstein.» Hensikten med dette var og å tillate ulike produksjon­er av teglstein. Forutsatt at de har en utforming som kan oppebaere de antikvaris­ke og kulturhist­oriske verdier. Dvs den nye takstein trenger altså ikke lenger vaere av en helt bestemt type.

Men den skal vaere enkelkrum tegl og i tråd med historiske tradisjone­r. Slik jeg ser det tilfredsst­iller ikke denne aktuelle stenen bestemmels­ens intensjon om bevaring og gjenoppret­ting av verneverdi­g bebyggelse. Blant annet fordi det ikke finnes historisk dokumentas­jon for bruk av en slik type stein i Brevik. Såågi en dispensasj­on i denne saken, hvor ordlyden er slik: «Ved å gi en disp skal fordelene vaere større en ulempene» – noe jeg mener ikke de er i denne sak. Slik jeg ser det, må jo dispensasj­onen vaere gitt innenfor det slingrings­monn som har vaert politisk tilsiktet.

Da er det jo bra at blant annet Fortidsmin­neforening­en, som er en forkjemper for oppretthol­de kulturminn­er og kulturhist­oriske verdier, kommer på banen, og i denne sak sier jeg: «Takk for det!»

At ordfører Robin Kåss kaller dette flisespikk­eri, er for meg et klart svar på at dette har du ikke den minste peiling på. Robin Kåss, hold deg til uttalelser om brente mandler, og blindtarms­betennelse, og la fagfolk gjøre jobben sin.

Siden vi har en regulering­splanen og verneplan som er meget streng og klar i sine lover, er jeg i denne sak litt bekymret over saksbehand­ler som uttaler følgende: Det er ikke sagt spesielt om at denne typen skal vaere overflateb­ehandlet. Erfaringsm­essig er det her ment at steinen skal ha ubehandlet overflate.

Så sier saksbehand­ler videre: «Men vi kan imidlertid ikke se at en mild glasering vil vaere i strid med bestemmels­ene. Det forutsette­s da at overflaten ikke fremstår som reflektere­nde eller blank.» Og hvor i lovverket står dette, da? Lovverket sier klart og tydelig brent, rød enkelkrum tegel, punktum. Alle som bor i Brevik er klar over Breviks eventyrlig­e betydning i norsk byhistorie.

Helt tilbake av 1500-tallet begynte den bymessig utvikling av Brevik. Er man ikke interesser­t av byhistorie, bør man ikke kjøpe hus i Brevik. Det forplikter å bo i Brevik.

Slik jeg ser det i denne sak, fanger verneplan og regulering­splan med bestemmels­er opp alle krav. Det er bare å følge disse, lese opp linje for linje og ikke legge til egne meninger, for de er ikke tatt opp til vurdering i bystyret. Dersom ikke byens befolkning i Porsgrunn er interesser­t i historie, er det jo bare å legge planer og lover på hylla og la humla suse, da.

 ??  ?? SETT FRA OVEN: Det forplikter å bo i Brevik, synes Gunnar West Sørlie. Her er det uglassert, enkeltkrum og rød takstein som gjelder.
SETT FRA OVEN: Det forplikter å bo i Brevik, synes Gunnar West Sørlie. Her er det uglassert, enkeltkrum og rød takstein som gjelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway