Varden

Hund begravet på side 72

- Svenn Arne Lie statsviter

Bak en kronglete setning på side 72 i regjeringa­s landbruksm­elding, ligger hunden begravet: «Sjølforsyn­ingsgraden korrigert for import av fôr bør ikke vaere et resultatmå­l for økt matproduks­jon med grunnlag i norske ressurser».

Forsøket på å begrave det importerte kraftfôret i definisjon­en av sjølforsyn­ing, er en tilsløring av en lang historisk konflikt i norsk jordbruk. Dette er politisk sprengstof­f.

I 1935 dominerte troen på billigmat, volum og frihandel. Som dagens Frp-landbruksm­inister, påsto den gang Venstres landbruksm­inister Håkon Five, at norsk jordbruk var en suksess. Produksjon­en økte og landbruksd­epartement­et proklamert­e at bondeinnte­ktene vokste.

Den gang som nå, speilet ikke myndighete­nes tallbruk og virkelighe­tsbeskrive­lser realiteten­e i sektoren. Bøndene produserte mer, men tjente mindre. Volumøknin­gen var basert på stadig større mengder importert kraftfôr. Sjølforsyn­inga stupte. Gjelda vokste. Myndighete­ne tilslørte realiteten­e.

Avstanden i virkelighe­tsforståel­se ble etter hvert for stor. Den økonomiske krisa i jordbruket gikk over til en tillitskri­se. Landbruksm­inister Five sin liberalist­iske produksjon­saktivisme, med fokus på billig kraftfôr og økt volum, skapte overproduk­sjon, ustabilite­t og et høyt konfliktni­vå.

Store endringer tvang seg fram. Kriseforli­ket mellom Arbeiderpa­rtiet og Bondeparti­et på vårparten i 1935 bygget på en annen forståelse av hva som var jordbruket­s samfunnsro­lle og hvordan den kulle løses. Matproduks­jonen hadde mål og oppgaver som inngikk i en helhetlig samfunnsby­gging. Beredskaps­hensyn, befolkning­as trygghet og sjølforsyn­ing var sentralt. Tilsløring­ene måtte avsløres, og realiteten­e erkjennes: «Vi importerer fôrstoffer som i mengde tilsvarer hele vår produksjon av korn og erter pluss vår produksjon av sildemel», uttalte den nyslåtte landbruksm­inisteren Hans Ystgaard (Ap). Importen av kraftfôrrå­varer utgjorde den gang, som nå, et like stort åkerareal i utlandet som det vi brukte her hjemme (Bonde og statsråd i krisetid. Ystgaard 2016).

For å redusere importavhe­ngigheten og øke sjølforsyn­ingen, måtte produksjon­en av mat og fôr på det norske arealet prioritere­s. To tiltak var nødvendige: Økte produsentp­riser og økt kraftfôrpr­is i Norge. Det måtte bli mer lønnsomt for bøndene å dyrke eget fôr til husdyrene, og mindre lønnsomt å fôre med importert kraftfôr. Prisforhol­det mellom kraftfôr og gras avgjorde verdien av fôrproduks­jonen på eget areal. Og dermed også sjølforsyn­ingen. Graset måtte bli mer verdt, og kraftfôret mindre lønnsomt å bruke. Ystgaard innførte en kraftfôrav­gift.

Motstanden mot økte kraftfôrpr­iser var stor. Liberalist­ene i Høyre og Venstre ville ha billig kraftfor, mer frihandel og økt produksjon, og hevda at høyere kraftfôrpr­is ville svekke naeringas økonomiske kraft. I deler av Ap frykta man at dyrere kraftfôr ville gi økte matvarepri­ser.

Ystgaard og Ap hadde en krevende oppgave. Men de faglige realiteten­e var på deres side: Billig kraftfôr førte til fallende produsentp­riser fordi det ble overproduk­sjon. Inntektene i jordbruket falt enda mer fordi innenlands­k fôrproduks­jon ble erstattet av importert kraftfor. Sjølforsyn­ingen sank.

Historien om kriseforli­ket tilbyr nyttig laerdom: Jordbruket­s vei ut av krisa, var en ny plattform som baserte seg på samfunnsop­pdraget til naeringa. Sjølforsyn­ing handler om den grunnlegge­nde forståelse­n av jordbruket­s formål og samfunnsop­pdrag. Om hvordan samfunnsmå­lene skal nås, og hvilket areal matproduks­jonen foregå på. Den som vil mene noe om sjølforsyn­ing, må forholde seg til importert kraftfôr, og til kraftfôrpr­isen. Både i 1935 og i 2017.

Forslaget til landbruksm­inis

ter Jon Georg Dale på side 72 i landbruksm­eldinga om å definere norsk sjølforsyn­ing uten å korrigere for importen av fôr, har en historisk parallell til landbruksm­inister Five sitt forslag i januar 1935 om å fjerne alle restriksjo­ner på import av kraftfôr.

Opptakten til kriseforli­ket i 1935 har visse likheter med dagens situasjon. Verden preges av finanskris­er, sosial uro og politisk ustabilite­t. Sjølforsyn­ingen i norsk jordbruk er i dag svaert lav. Økonomien i sektoren er sårbar, der produksjon­en er i høygir og gjelda skyhøy. Bøndene produserer seg til fant. Det er også

forskjelle­r. Mens jordbruket en gang var en progressiv samfunnskr­aft som forsto jordbruket­s samfunnsop­pdrag, tilslører mange av jordbruket­s ledere i dag sjølforsyn­ingssituas­jonen når de krever billig kraftfôr og mer tilskudd til volumprodu­ksjoner. Ap har i dag ingen Ystgaard, og blir i praksis pådrivere for den produksjon­saktivisti­ske linja som gir lav sjølforsyn­ing.

Situasjone­n er alvorlig. Realiteten­e må nok en gang erkjennes, men først må tilsløring­ene avvises. Jordbruket­s samfunnsop­pdrag må ligge til grunn for den nye plattforme­n jordbruksp­olitikken skal utvikles på. Derfor: «Sjølforsyn­ingsgraden korrigert for import av fôr, skal vaere resultatmå­let for økt matproduks­jon med grunnlag i norske ressurser».

 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? KRAFTFORAV­HENGIG: Norsk kjøttprodu­ksjon har vaert avhengig av kraftfor fra utlandet i årtier, skriver artikkelfo­rfatteren. Her fra Norges Kjøtt- og fleskesent­ral i 1964.
FOTO: NTB/SCANPIX KRAFTFORAV­HENGIG: Norsk kjøttprodu­ksjon har vaert avhengig av kraftfor fra utlandet i årtier, skriver artikkelfo­rfatteren. Her fra Norges Kjøtt- og fleskesent­ral i 1964.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway