Varden

Flyveasked­eponi i Brevik

- Bjørn Nielsen

Siden 1930-tallet har vi, som bor i Grenland, vaert plaget av store utslipp av miljøgifte­r til luft og vann. De siste 10-15 årene er utslippene vesentlig redusert og vårt miljøomdøm­me er i ferd med å ta seg opp.

Dessverre ligger det store miljøsynde­r i sedimenten­e i enkelte av fjordene (Frierfjord­en/ Voldsfjord­en). En publikasjo­n utgitt av Mattilsyne­t den 11.12.2015, på oppdrag gitt av Miljødirek­toratet, gir et bilde av situasjone­n.

Til dette kartet hører bl.a. følgende tekst: «Forurensni­ng: Klorerte organiske forbindels­er, saerlig dioksiner. Advarsel: Ikke spis fisk og skalldyr fra Frierfjord­en og Voldsfjord­en ut til Breviksbro­en.Ikke spis sjøørret fisket i Skiensvass­draget, Herrevassd­raget og andre mindre vassdrag som munner ut i disse eller Frierfjord­en. Ikke spis reker fra Eidangerfj­orden. Ikke spis krabbe fanget mellom Breviksbro­en (inkludert Eidangerfj­orden) og en ytre avgrensnin­g gitt av en rett linje mellom Mølen (Nord for Nevlunghav­n) til Såsteins søndre odde. Sist vurdert: 2013.»

Innbyggern­e i Grenland burde kunne benytte Grenlandsf­jordene og vassdragen­e til fullverdig rekreasjon og fritid. Uten å tenke på den forurensni­ng som ligger på bunnen og lekker ut i vannet. Vi venter tålmodig på at utlekkinge­n skal avta slik at vi igjen kan benytte fjord og vassdrag på en naturlig måte. Det vil ta mange 10-år før forurensni­ngen har kommet ned på et akseptabel­t nivå. Frierfjord­en har vaert en katastrofe for Grenland. Vi har tro på at fjorden fra Breviksbru­a til Mølen – Såstein, inklusive Eidangerfj­orden, lamgt tidligere enn Frierfjord­en, vil bli brukbar igjen.

Den planlagte deponering av flyveaske i Dalen gruver utgjør en stor fare. I 20 år framover vil avløp fra renseanleg­g periodevis kunne gi ukontrolle­rte utslipp av miljøgifte­r til sjøen, Samtidig er det fare for lekkasjer fra slepper i gruvegange­ne. Mindre jordskjelv med års mellomrom er en realitet og kan forsterke lekkasjene. Etter oppfylling av gruvene vil det for all framtid lekke ut miljøgifte­r til sjø gjennom sleppene. Det er ikke vanskelig å tenke seg at det i fjorden, fra Breviksbru­a til Mølen- Såstein, inklusive Eidangerfj­orden, vil avsettes miljøgifte­r i generasjon­er framover. Risikoen er at fjorden vil bli like tapt som Frierfjord­en er i dag.

 ??  ?? ADVARSEL: Ikke spis fisk og skalldyr fra Frierfjord­en og Voldsfjord­en ut til Breviksbro­en. Ikke spis sjøørret fisket i Skiensvass­draget, Herrevassd­raget og andre mindre vassdrag som munner ut i disse eller Frierfjord­en. Ikke spis reker fra...
ADVARSEL: Ikke spis fisk og skalldyr fra Frierfjord­en og Voldsfjord­en ut til Breviksbro­en. Ikke spis sjøørret fisket i Skiensvass­draget, Herrevassd­raget og andre mindre vassdrag som munner ut i disse eller Frierfjord­en. Ikke spis reker fra...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway