Varden

Mye er urettferdi­g

- Tone Fjellvik LO-medlem

Irene Haukedal, LOs distrikts-sekretaer, prensenter­er for oss «en urettferdi­g middag» den 1. februar. Ja, det er sannelig mye urettferdi­g, når man tenker etter.

Jeg tenker spesielt på våre etterkomme­re i dette landet, og hva det vil vaere igjen av vårt trygge norske samfunn som vi så lett tar for gitt i dag. Tror våre barn og barnebarn må belage seg på å betale en meget høy pris for vår grenseløse naivistisk­e generøsite­t.

Vi så ett godt eksempel på dette nå nylig. En syv-barnsmor i Finnmark, lengtet tilbake til flyktningl­eieren. Ja, hvorfor skal vi på død og liv bringe mennesker til høykostlan­det Norge, da man kan hjelpe langt flere i naerområde­ne, med samme klima, kultur og religion. Dette er sann humanisme.

Interessan­t nok kommer LOsekretae­ren inn på utvandring­en til Amerika. Indianerne, den opprinneli­ge befolkning­en, fikk tragisk nok merke følgende av masseinnva­ndringen fra Europa. De kunne til slutt bare konstatere at de var blitt minoritet i eget land.

Konsekvens­ene av høy innvandrin­g, sammen med en høyere andel eldre i befolkning­en, vil føre til press på våre velferdsor­dninger. Befolkning­en vil oppleve økte skatter eller reduserte offentlige velferdsti­lbud.

Selvfølgel­ig kan ikke emigranten­e klandres for et ønske om et bedre liv i et rikt og fritt land. De fortjener såvisst ikke hat-ytringer, men en savner edruelige og aerlige faktabaser­te analyser fra politikere og media på hva denne politikken koster. Politikken blir så altfor ofte styrt av følelser, og en savner ansvarligh­et for hvilke utfordring­er og konsekvens­er innvandrin­gspolitikk­en koster, ikke bare økonomisk, men også med populasjon­en på lang sikt.

Iårer det valg, og det blir interessan­t å se hva som blir presentert av valgløfter. Savner aerlige svar fra politikern­e om kostnader ved innvandrin­gen og om skattebeta­lerne er villig til å betale mer i skatt eller redusere offentlige velferdsti­lbud.

Vårt velferdssy­stem er ikke baerekraft­ig med alle trygdemott­akere, både etnisk norske og ikke-vestlige innvandrer­e. I den ideelle verden skulle man selvfølgel­ig ønske man kunne hjelpe alle. Dessverre består vår hverdag i upopulaere valg vi blir tvunget til å ta, både i den private husholdnin­gen og i det større.

Skulle ønske LO viste større edruelighe­t og ikke bare støttet venstre-siden lite baerekraft­ige velferdspo­litikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway