Varden

Hvis systemet bryter sammen som følge av sunn fornuft, er det systemet det er noe galt med.

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Siden midten av desember i fjor har Agderposte­n omtalt saken til ekteparet Gunvor (95) og Charles (94) Hovd Nilsen. Kona fikk slag i fjor vår, og har siden vaert bosatt på et bo- og omsorgssen­ter i Arendal. Ektemannen har også et pleiebehov, men dette er vurdert av kommunen til ikke å vaere stort nok til å få innvilget sykehjemsp­lass. Til avisen sa lederen for komiteen for helse, omsorg og levekår i Arendal, Atle Svendal (Ap): – En sykehjemsp­lass koster 1 million kroner i året. Vi må bruke ressursene så de som trenger det får plass. Systemet knekker sammen hvis ektepar skal få sykehjemsp­lass sammen av sosiale grunner.

Vi må anta at den helsefagli­ge begrunnels­en for ikke å innvilge ektemannen sykehjemsp­lass er riktig. Det har byråkratie­t, både i kommunen og Fylkesmann­en konkludert med. Denne saken er heller ikke et eksempel på at helsefagli­ge vurderinge­r har vaert gale. Denne saken er snarere et faelt eksempel på hvordan et stivbeint byråkrati skyver sunn fornuft til side. Helseminis­ter Bent Høie (H) har påpekt at «kommunene har lov til å bruke sunn fornuft». Det gjorde også politikern­e i Arendal, som laget en samboergar­anti. Nå har Ap plukket opp ballen, og lover en nasjonal samboergar­anti.

At en kommune velger å tvinge en pleietreng­ende 94-åring til pendler, slik at han kan vaere sammen med kona den siste tiden er skammelig. Vi er ikke avvisende til en samboergar­anti, og er glade for at Arendal kommune har løst saken. Problemet er at saken burde ha vaert løst lenge før politikern­e begynte å utstede garantier. Sunn fornuft er ikke bare lov. Det er fornuftig. Og hvis systemet bryter sammen som følge av sunn fornuft, er det systemet det er noe galt med.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway